Astmatiků v Česku přibývá

Astmatem nyní trpí 8 % populace, před 18 let byl výskyt jen poloviční.

U příležitosti Světového dne astmatu, který letos připadá na úterý 6. května, přinášíme krátký přehled aktuální situace kolem této choroby, připravený za pomoci MUDr. Šárky Křížové z plicní ambulance Nemocnice Mostiště, která patří do sítě zdravotnických zařízení Mediterra.

Počet lidí trpících v ČR astmatem se odhaduje na 800 tisíc, což znamená, že toto chronické onemocnění trápí každého dvanáctého Čecha.

Nemoc mladých

Nemoc se obvykle vyskytuje u lidí trpících alergií, vznik astmatu ale může souviset i s genetikou, s faktory životního prostředí nebo životosprávou.

Ačkoli lékaři poznávají procesy a změny při astmatu stále podrobněji, jednoznačný popis mechanismu jeho vzniku zatím neexistuje. Faktem však zůstává, že jde především o onemocnění mladých lidí a dětí. V ČR je onemocněním postiženo každé desáté dítě, v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je výskyt ještě vyšší.

Vliv špatného vzduchu

Na základě dlouhodobého pozorování se potvrdil rostoucí trend výskytu astmatu současně se zvyšujícím se znečištěním ovzduší, zejména prachem. Mnoho nemocných s chronickým astmatem se tak nachází ve velkých průmyslových aglomeracích, kde je koncentrace škodlivých látek ve vzduchu nejvyšší. Větší počet onemocnění však prokazatelně ovlivňuje také znečištění ovzduší z automobilové dopravy v okolí frekventovaných ulic či vliv kouření.

Nevyléčitelné, ale dobře léčitelné

Počet nemocných v ČR přitom neustále roste, zatímco v roce 1996 byl celkový výskyt astmatu v populaci na úrovni 4 %, v současnosti se pohybuje okolo 8 %.

Přestože astma stále zůstává nevyléčitelným onemocněním, může pacient při celoživotní léčbě inhalačními formami léků a dobré spolupráci s lékařem žít aktivním a plnohodnotným životem.

Neplatí to však globálně: Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) na následky astmatu ročně zemře 250 tisíc lidí.

Čtěte také: Další smůla tlouštíků – vdechnou víc škodlivin

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.