Chce se váš pacient léčit v zahraničí a od vás žádá radu?

Řekněte mu, že musí mít předem dost vlastních peněz a pohlídat si spoustu chytáků.

Média informují, že se teď čeští pacienti mohou vyjet léčit na zahraniční pracoviště podle svého vlastního výběru. Není to však až tak jednoduché.

Od 22. dubna platí i v Česku evropská směrnice, podle níž může pojištěnec ze svého rozhodnutí vyjet do jiné členské země EU za ambulantní i lůžkovou lékařskou péčí. Co to obnáší, vyplývá z informací VZP a Centra mezinárodních úhrad:

Placení: Pojištěnec si musí všechnu péči v zahraničí sám zaplatit a až doma mu ji pak jeho zdravotní pojišťovna proplatí do 30 dnů, u složitých případů do 60 dnů. Musí tedy předložit doklady: originály všech faktur a dokladů o zaplacení a lékařské zprávy, a to vše také v českém překladu.

Limity proplacení: Pojišťovna refunduje jen do výše „české ceny“, tedy do sumy, kterou by stála stejná léčba v Česku. Pokud léčba stojí víc, dostane pacient zpět jen část zaplacené ceny.

Limity výběru léčení: Zdravotní pojišťovny budou refundovat jen takovou léčbu, která je hrazena i v Česku, nikoli léčení, které se třeba v zahraniční už nabízí, ale u nás ze zdravotního pojištění hrazeno ještě není.

Další chytáky: Léčba musí být indikována lékařem v Česku, který má odbornost přesně odpovídající onemocnění. Některá léčba je v Česku vázána na předchozí schválení revizním lékařem a totéž platí i pro její refundaci, pokud by byla uskutečněna v zahraničí. Pravidla pro léčení v zahraničí platí jen v členských zemích EU, nikoli ve „spolupracujícím“ Švýcarsku, Norsku, Lichtenštejnsku či na Islandu.

Poznámka: Tzv. nezbytná péče (tedy ne předem plánovaná; příklad: zranění při dopravní nehodě v zahraničí) bude i nadále hrazena do výše, jakou ji mají hrazenou pojištěnci státu, kde je péče čerpána. Český pacient platí spoluúčast stejnou jako místní lidé a náklady na péči si přeúčtují zdravotní pojišťovny. Podobně zůstává v platnosti dosavadní praxe v případě zahraniční péče, kterou předem schválila zdravotní pojišťovna (např. jako jedinou možnost pro pacienta) – pacient platí v hotovosti jen případnou spoluúčast, zbytek platí rovnou pojišťovna.

Závěr: Je zřejmé, že pokud se chce váš pacient léčit v zahraničí, doporučte mu, ať se radši přece jen předem poradí se svou zdravotní pojišťovnou. Další informace (například o ceně zdravotnických výkonů v Česku) ze zákona poskytuje Centrum mezistátních úhrad (www.cmu.cz).

Čtěte také: Kolik platí pacient za pobyt v nemocnici v evropských zemích

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.