Monitor pro sledování srdce zaveden jen pomocí „injekce“

Zákrok uskutečnili poprvé v Česku kardiologové ve Fakultní nemocnici Olomouc.

 

 

Dvaatřicetiletá žena jako vůbec první Češka podstoupila ve Fakultní nemocnici Olomouc výkon, při němž jí lékaři implantovali do mezižeberní oblasti speciální monitor pouze injekčně, tedy bez nutnosti většího chirurgického zásahu.

Pomocí tohoto zařízení budou nyní olomoučtí kardiologové kontinuálně sledovat činnost jejího srdce. Díky tomu přesně detekují případné arytmie a nastavit adekvátní léčbu.

Další podrobnosti:

„Pacientka prodělala začátkem letošního roku cévní mozkovou příhodu. To samozřejmě není u tak mladého člověka běžné. Prošla všemi standardními vyšetřeními, která ovšem příčinu vzniku mozkové příhody nevysvětlila. Máme tedy podezření, že jedním z možných důvodů je srdeční arytmie. S jistotou se to dozvíme právě díky monitoru, který jsme jí dnes implantovali,“ uvedl prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, MBA, přednosta I. interní kliniky – kardiologické FN Olomouc.

Délka: 4 cm, průměr: 3 mm

Monitor (na snímku v aplikátoru, který připomíná injekční stříkačku), který olomoučtí kardiologové mladé ženě vložili do mezižeberní oblasti, mohli díky jeho malým rozměrům implantovat pomocí speciální „injekce“. Doposud používané monitory byly až pětkrát větší a bylo tedy nutné na kůži provést větší řez.

„Teď nám stačí jen propíchnout kůži skalpelem a vložit do podkoží monitor, který mám délku asi čtyři centimetry a průměr tři milimetry. Výkon je velmi šetrný, netrvá ani deset minut v lokální anestezii a malý řez je lepší i z estetického hlediska, zejména pak u mladé ženy,“ popsal MUDr. Marián Fedorco, který implantaci monitoru spolu s přednostou provedl.

Data vyhodnocují v Británii

Pacientka může mít monitor pod kůží až tři roky. Doma má nainstalovánu pacientskou jednotku, která denně odesílá data o činnosti jejího srdce do analytické centrály ve Velké Británii. Odtud je pak získávají olomoučtí kardiologové.

„Pokud se během sledování potvrdí, že pacientka opravdu má poruchy srdečního rytmu, budeme moci přistoupit k další kardiologické léčbě,“ podotkl profesor Táborský.

Čtěte také: V Olomouci použili při léčbě nádoru hrtanu laser

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.