Lékař získal uznávanou cenu Magnesia Litera

Chirurg Jan Trachta dostal ocenění v kategorii Objev roku za knížku, v níž se ohlíží za svou lékařskou prací v nebezpečných oblastech.

Renomované ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku letos získal MUDr. Jan Trachta za svou knížku Tichý dech s podtitulem Zápisky českého lékaře z Afriky a z Haiti. V ní s nadhledem, humorem i smyslem pro dramatičnost situace líčí zážitky českého lékaře v exotickém a rizikovém prostředí.

Jan Trachta spolupracuje s humanitární organizací Lékaři bez hranic, která od roku 1971 pomáhá s lékařskou pomocí v rozvojových zemích i v oblastech postižených válečnými konflikty.

Válka i zemětřesení

Doktor Trachta (narozen 1977) promoval v roce 2004 na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Působil na Klinice dětské chirurgie v pražském Motole.

Na svou první misi s Lékaři bez hranic jel v roce 2008 do Demokratické republiky Kongo. Následující rok se do válkou zasaženého Konga vrátil znovu. Působil však také v Jižním Súdánu, na Pobřeží slonoviny a ve Středoafrické republice.

V lednu 2010 zamířil na krizovou misi na Haiti tři dny poté, co ostrov postihlo ničivé zemětřesení.

Teď už v Anglii

Po ukončení mise byl do září 2012 zaměstnán v univerzitní nemocnici v britském Southamptonu, teď pracuje v univerzitní nemocnici v Oxfordu.

Kratičké povídání autora o jeho knize můžete zhlédnout ve snímku České televize zde.

Čtěte také: Exotická „dovolená“ zachraňuje životy

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.