VZP se nelíbily výkazy 90 stomatologů

Zatím bude pojišťovna chtít zpět 2,4 milionu a se třemi ordinacemi ukončí smlouvu.

Zatímco oprávněných stížností na účtování lékařských výkonů ze strany pacientů je jen nepatrné množství (viz Reklamací na špatně účtovanou práci lékaře je minimum),  vlastní kontroloři největší zdravotní pojišťovny problémy nacházejí jiným způsobem.

Loni uskutečnili analýzu stomatologických ordinací za pomocí statistiky – všimli si například, že devadesát zubních lékařů opakovaně po šest let vykazuje, že ročně udělali každému svému ošetřenému pacientovi čtyři a více plomb, dokonce často na stejném zubu. Průměr v ČR je méně než jedna plomba na pacienta. (Podrobněji čtěte: VZP využila statistiku na kontrolu zubních lékařů)

Problémy v průměru za víc než sto tisíc

Všeobecná zdravotní pojišťovna vyslala do daných ordinací kontrolory. Nyní oznámila, že zatím prověřila jedenadvacet zubních lékařů. Nedostatky u nich vyčíslila celkem na více než 2,4 milionu korun – v průměru tedy více než 100 tisíc korun na jednoho.

U tří z kontrolovaných stomatologů VZP nepočítá s dalším prodloužením smlouvy a dalším šesti prý bude věnovat zvláštní pozornost v budoucnu. Kontroly u dalších vytipovaných stomatologů budou pokračovat.

Preventivní význam akce

VZP k tomu oficiálně uvedla, že se nesnaží kriminalizovat smluvní lékaře. Cílem bylo „identifikovat a kontrolou potvrdit případné nesrovnalosti ve vyúčtování zdravotních služeb, racionalizovat vynakládané veřejné prostředky a chránit pojištěnce před nekvalitními poskytovateli“.

Přínos akce podle VZP nespočívá jen v konkrétně zjištěných nedostatcích, ale také v jejím preventivním působení.

Čtěte také: Kam „nosí peníze“ průměrný pacient, a kolik

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.