Otec zachránil půlročního syna – daroval mu část svých jater

Počtvrté se v Česku uskutečnila transplantace části jater od žijícího dárce.

Chlapec se narodil s vrozenou cytomegalovirovou infekcí, neonatální hepatitidou a cirhózou jater. Nyní mu je půl roku a postupně se dostal do situace, kdy mu zbývalo jen pár dnů života a žádný orgán od zemřelého dárce pro něj nebyl k dispozici.

Proto se odborníci z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze rozhodli pro výjimečný zákrok, který v Česku do té doby provedli jen třikrát (naposledy v roce 2012 u roční holčičky) – transplantaci části jater od žijícího dárce. V tomto případě od chlapcova otce.

Zákrok na jedenáct hodin

Chirurgové provedli dvě technicky náročné operace, které trvaly celkem 11 hodin – odběr části jater od otce a transplantace této části půlročnímu synovi. Museli pracovat na dvou sálech, na jednom odebrat štěp dárce, na druhém ho následně transplantovat.

Vše bylo o to náročnější, že v malém, ani ne šestikilovém tělíčku (chlapec je na fotografuii IKEM) museli chirurgové nejprve odstranit původní nemocná játra a teprve poté napojit na krevní oběh i žlučovody část nových jater od otce.

Tatínek vhodným dárcem

„Obrovské štěstí bylo, že tatínek byl vhodným dárcem – je to štíhlý a zdravý člověk, který měl naprosto zdravá játra i ostatní orgánové systémy,“ popisuje přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM MUDr. Jiří Froněk, který obě operace prováděl.

Nejvíc transplantací jater v historii

I když se IKEM specializuje především na dospělé pacienty, pro ty dětské má speciálně vyškolený personál.

Lékaři v IKEM loni provedli nejvíce transplantací jater v historii – celkem 87, z toho devět u dětí. V sedmi případech použili metodu splitu – jedna játra se při ní rozdělí mezi dva příjemce. Větší část putuje k dospělému, menší k dítěti.

Čtěte také: Jediná játra zachránila manželský pár otrávený muchomůrkou

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.