Karlovarská nemocnice rozšířila onkologickou léčbu

Jak oznamuje, bude nově operovat rozsáhlá nádorová onemocnění močového měchýře.

Lékaři v Karlovarské krajské nemocnici poprvé provedli náročný šestihodinový zákrok spočívající v radikálním odstranění celého močového měchýře pro nádor a náhradu jeho funkce střevem. Tuto operaci v současné době provádí pouze zhruba dvacítka velkých krajských nebo fakultních nemocnic v České republice a pacienti z Karlovarského kraje ji dosud museli absolvovat v Praze nebo Plzni.

V Karlovarském kraji tuto radikální operaci ročně vyžaduje zhruba 10 až 12 pacientů a jim by ji chtěla nemocnice v Karlových Varech poskytnout.

Šedesátiletá pacientka

„Operovali jsme šedesátiletou pacientku z Žatecka, která dojíždí na naše urologické oddělení. Prognóza je dobrá, podle všech předpokladů by měla být úspěšně vyléčena i přes pokročilý stav nádoru,“ říká Jan Pokorný, vedoucí týmu operatérů a primář urologického oddělení. „Celková úspěšnost podobných operací se pohybuje kolem 60 procent dlouhodobého přežití pacienta.“

Šestihodinový zákrok

Operace průměrně trvá zhruba šest hodin a krevní ztráta u poloviny pacientů vyžaduje podání transfuze. Zcela největším problémem výkonu pak je zvládnutí případných pooperačních komplikací, které se byť v malé míře, dostavují až u 80 procent nemocných. Což je důvod, proč výkon provádí relativně málo pracovišť.

Čtěte také: V Olomouci použili při léčbě nádoru hrtanu laser

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.