Ve kterých částech se liší mužský a ženský mozek

Na Univerzitě v Cambridgi shrnuli 126 studií a zobrazili oblasti, v nichž je mozek jiný v závislosti na pohlaví. Podívejte se.

Celkem 126 studií publikovaných v posledních dvou desetiletích vybral tým z Univerzity Cambridge a sestavil z nich metaanalýzu, která popisuje, kde se liší mozek mužů od mozku žen.

Jak známo, mužský mozek bývá celkově objemově větší než mozek ženský, a to o 8 až 13 % (odráží se v tom rozdíl mezi celkovou velikostí mužů a žen). Ale neplatí to pro všechny jeho oblasti. V některých částech mozku mívají větší objem mozkové hmoty anebo větší hustotu mozkových tkání ženy.

Dobře je to vidět NA OBRÁZCÍCH. Na prvním obrázku je srovnání v objemu šedé hmoty – ty části, v nichž mívá větší objem ženský mozek, jsou označeny červeně, ty, které bývají objemnější v mužském mozku, jsou modré.

Na druhém obrázku pak je srovnání hustoty šedé hmoty. Červená barva opět označuje části, které mívají větší hustotu v ženském mozku, modrá barva pak části, které mívají větší hustotu v mozku mužském.

Rozdíly se nedají ignorovat

Své poznatky výzkumníci z Cambridge shrnuli do závěru, že v neurovědách není možné ignorovat rozdíly mezi pohlavím, které se mohou odrážet i v projevech psychiatrických onemocnění, jako jsou například autismus, schizofrenie či deprese.

Současně ovšem badatelé poznamenali, že jejich srovnání se týká rozdílů ve struktuře mozku. Z nich není automaticky jasné, zda a případně jak se projevují v odlišné funkci mozku či chování člověka.

Zdroj: Neuroscience & Biobehavioral Reviews, doi: 10.1016/j.neubiorev.2013.12.004

Čtěte také:

Muži prý zapomínají více než ženy

Provokativní tvrzení: Lékařky léčí lépe než muži, ale méně produktivně

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.