V Česku si ročně nechá šedý zákal operovat 80 tisíc lidí

Dnešní operace může probíhat mikrořezem o velikosti asi dva milimetry a trvat dvacet minut. Pak jde pacient domů.

Přestože je katarakta častým onemocněním ve vyšším věku, dokáže postihnout i mladé lidi, děti nebo být vrozená. Vzniknout může také po úrazu oka nebo dlouhodobém užívání některých léků.

Moderní operace šedého zákalu probíhá bez narkózy, stačí oko znecitlivit anestetickými kapkami. Operace se provádí ambulantně, trvá asi 20 minut a pacient může ihned po operaci odejít domů.

Součinnost laseru a ultrazvuku

„Nejmodernějším postupem je kombinace laserové a ultrazvukové operace. Laser oko připraví tak, že ultrazvukem je pak možné čočku operovat šetrně, rychle a bezpečně.

V první fázi operace se vyčistí zkalená oční čočka a ve druhé se pak do oka implantuje umělá nitrooční čočka, která v něm zůstane natrvalo,“ popisuje MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., primář oční kliniky Gemini. Klinika má šest pracovišť v ČR a jedno ve Vídni. Klinika provádí nejvyšší počet očních operací v republice a byla první, která v Česku začala operovat šedý zákal laserem.

Za laser a trifokální čočku se platí

Nejčastěji jsou při operacích používány čočky monofokální, které zajišťují vidění bez brýlí do dálky, ale na čtení jsou zapotřebí brýle.

„Oční chirurgové stále častěji přistupují k implantaci trifokální nitrooční čočky poskytující komfort vidění bez brýlí na všechny vzdálenosti včetně počítače a čtení. Pojišťovny hradí standardní ultrazvukovou operaci šedého zákalu s implantací monofokální čočky. Laserovou operaci nebo trifokální čočku už hradí pacient sám,“ shrnuje primář Stodůlka.

Dva milimetry stačí

Dnes chirurgové nejraději operují takzvaným mikrořezem, tedy řezem velikosti asi dva milimetry. Malý řez a jeho následné hojení nemění přirozené zakřivení oka.

Mikrořezem je nejen odstraněn šedý zákal, ale do oka je implantována nová umělá čočka. Díky tvarové paměti materiálu se pak čočka v oku rozvine do původního tvaru.

Čtěte také: Práce na počítači nezhorší dioptrie, ale oči stejně unaví

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.