„Kapesní pumpa“ dodává živiny a vrací pacienty do normálního života

Jako první v ČR nabízí IKEM nemocným, kteří jsou závislí na umělé výživě, nový přístroj o hmotnosti pouhých 327 gramů.

Zejména pro pacienty se syndromem krátkého střeva pořídil Institut klinické a experimentální medicíny v Praze první dvě pumpy, které umožňují pacientovi volný pohyb i v době, kdy musí být napojený na výživu. Přístroj na dálku hlásí lékařům, zda pacient dodržuje stanovené množství živin.

IKEM chce takovýmito pumpami vybavit všechny nemocné, jimž by mohly prospět. V Česku je jich téměř 300, z toho 30 dětí.

Další podrobnosti:

Již měsíc používá tuto pumpu čtyřiatřicetiletá Monika Malíčková z Mostu. Dosud musela být každý den nejméně 16 hodin doma, připojená na klasickou pumpu. Nemá totiž tenké střevo a velkou část tlustého střeva. Živiny tedy musí dostávat pomocí hadiček přímo do krve.

Nová pumpa jí teď dovoluje volný pohyb. „Konečně můžu existovat jako normální člověk – zajít si do obchodu, chodit na kurzy kreslení nebo do divadla,“ hodnotí pacientka.

Pohodlné ovládání

Přístroj se dá díky malé velikosti a hmotnosti pouhých 327 g (oproti několika kilům u dosud užívaného typu) sbalit s několika litry výživného roztoku do batohu. Baterie vydrží až 17 hodin, se záložní i více než 24 hodin provozu bez nutnosti nabíjení.

„Pumpa vypadá jako mobilní telefon. Ovládání je velmi intuitivní, má displej, na kterém se v případě potřeby objevují upozornění, dá se vložit SIM karta, která lékařům, může odesílat data a my si tak můžeme překontrolovat, zda pacient dodržuje stanovené množství živin,“ vysvětluje MUDr. Petr Wohl, Ph.D., který má tyto pacienty v IKEM na starost.

Cena srovnatelná se současnými přístroji

IKEM zatím nakoupil ze zahraničí dvě takové pumpy.

„Centrum domácí parenterální výživy IKEM usiluje o to, aby se tyto pumpy staly postupně standardem pro všechny pacienty, kteří z modernějšího přístroje budou profitovat,“ říká ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

„Cena nové pumpy je srovnatelná se starším typem, pořizovací náklady jsou přibližně 60 tisíc korun. Díky domluvě s pojišťovnami se IKEM vrátí investované finance přibližně za čtyři a půl roku,“ dodává MUDr. Wohl.

Čtěte také: IKEM si připomíná pět let od zavedení nechirurgické náhrady aortální chlopně

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.