Aspartam, až na jednu výjimku, není škodlivý, říká nové posouzení

Vydala je odborná skupina Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Umělé sladidlo aspartam, jež je asi dvěstěkrát sladší než cukr, zůstává od svého schválení ke konzumaci lidmi před 30 lety v USA stále v podezření, že způsobuje zdravotní potíže. Sladí se jím však tisíce nápojů, cukrovinek a dalších potravin (v Evropě má kód E951).

Nyní vydala odborná skupina pro potravinové přísady pracující pro Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovisko, které aspartam označuje za neškodný.

Výjimka u fenylketonurie

To neplatí jen u lidí, kteří trpí fenylketonurií (PKU). Toto dědičné metabolické onemocněním, které, když zůstane neléčeno, může způsobit vážné poškození mozku, postihuje jednoho z devíti tisíc až deseti tisíc lidí. Je obecně známo, že tito nemocní nemohou aspartam dobře metabolizovat.

Ostatním nebezpečí nehrozí

Odborná skupina informovala, že připravila zatím nejdůkladnější hodnocení rizik aspartamu. Kromě zmíněné rizikové skupiny osob s fenylketonurií však pro nikoho jiného žádné jiné nebezpečí neprokázala, za předpokladu nepřekračování denní dávky 40 mg na kilogram tělesné hmotnosti (u člověka o hmotnosti 60 kg to představuje množství 2,4 g aspartamu, což je ekvivalentem 480 gramů cukru za den).

Více informací (v angličtině) můžete najít na webu EFSA zde.

Čtěte také: 180 tisíc obětí ročně mají ve světě na svědomí sladké nápoje

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.