Proč mají muži větší nosy než ženy?

I na to má věda vysvětlení – nabízí je American Journal of Physical Anthropology.

Mužské nosy bývají zpravidla větší než nosy žen, a to i v případě, že muž a žena jsou jinak stejně velcí. Tým amerických vědců to nyní vysvětluje tím, že muži potřebují více kyslíku k výživě svých svalů, a proto musí mít větší přísun vzduchu.

Mužský nos nabírá v růstu od puberty

Výzkumníci z Iowy a Colorada sledovali 38 osob evropského původu od jejich tří let do zhruba pětadvaceti. Zjistili, že asi do jejich 11 let, neboli do doby, než začala puberta, rostl nos chlapcům i dívkám stejně. Pak se však začal nos chlapců relativně zvětšovat.

Výzkumníci to připisují už dříve zjištěnému faktu, že v té době 95 procent příbytku hmotnosti u mužů tvoří svalovina bez tuku, u žen to je jen 85 procent.

Více svaloviny spotřebuje více kyslíku, a proto se mužům vyvíjejí větší nosy, tvrdí výzkumníci, které vedl Nathan Holton z Univerzity v Iowě.

Srovnání s neandertálci

A dokazují to i srovnáním: naši dávní „bratranci“ neandertálci měli větší nosy, než máme my, protože měli v těle větší množství svalové hmoty a také větší plíce. My s naším stylem života už nepotřebujeme ani tolik svalů, ani tak velké dýchací cesty…

Zdroj: American Journal of Physical Anthropology, doi: 10.1002/ajpa.22402

Čtěte také: Jsou tu dlouho: Nádory trápily už neandertálce před 120 000 lety

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.