Kardiocentrum IKEM pomůže více pacientům. I díky financím z EU

Z celkové investice téměř 47,4 milionů korun je z evropských peněz hrazeno zhruba 64 %.

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) úspěšně obnovil a rozšířil přístrojové a softwarové vybavení Kardiocentra. Projekt byl z velké části financován penězi z Integrovaného operačního programu (IOP), který je součástí Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). Z celkové investice téměř 47,4 milionů korun je z evropských peněz hrazeno zhruba 64 %.

V Česku vyšší úmrtnost než v EU

Úmrtnost na kardiovaskulární choroby je v Česku stále vyšší než ve většině zemí Evropské unie. „Pořízení nových přístrojů a softwaru je jednoznačně dobrou zprávou pro pacienty. Nahrazením starých přístrojů novými došlo ke zlepšení kvality zdravotnické péče. Dovybavením se zvýšila kapacita zdravotnických úkonů, a tím i efektivita Kardiocentra v IKEM,“ popisuje přínos náměstek ředitele pro léčebně preventivní péči MUDr. Michael Želízko, CSc.

Nové přístroje

IKEM pořídil například nový bed-side echokardiograf, který umožňuje vyšetření nemocného přímo u lůžka, přístroj pro hemoeliminační kontinuální metodu (na snímku), jenž dokáže nahradit funkce ledvin přímo na jednotce intenzivní péče, nebo nový rentgenový systém, který oproti původnímu, 12 let starému přístroji, snižuje radiační dávky pro pacienty i zdravotnický personál.

„Zakoupili jsme také pět mechanických srdečních podpor, které nahrazují srdce čekatelům na transplantaci. Jejich hlavní výhodou je komfort a bezpečnost, protože je pacienti používají u sebe doma. Někteří z nich se dokonce s pomocí těchto přístrojů vrátili i do pracovního procesu ještě před transplantací srdce,“ doplňuje přednosta Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.

Soutěž ušetřila třicet milionů

V rámci IOP bylo možné čerpat evropské prostředky až do výše 85 % celkových nákladů. V případě dovybavení Kardiocentra IKEM dotace pokryjí 63,75 % nákladů, zbývajících 36,25 % nákladů uhradí IKEM z vlastních zdrojů.

Ve výběrových řízeních se IKEM podařilo dosáhnout více než třetinové úspory oproti původně předpokládaným nákladům. „Zadávací dokumentace počítala s cenou ve výši 79,6 milionu korun. Vysoutěžené ceny dávají po sečtení dohromady 47,32 milionu korun, podařilo se nám tedy ušetřit více než 32,2 milionů korun,“ vysvětluje ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

Čtěte také: Třetí transplantační kulový blesk

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.