Na Homolce mají novou magnetickou rezonanci o síle 3 tesla

Přístroj za 34,5 milionu korun je největší investicí této nemocnice v letošním roce.

Nemocnice Na Homolce v Praze má novou magnetickou rezonanci se silou magnetického pole 3 tesla (MR 3T).

S novým přístrojem, který doplnil současnou sestavu tří přístrojů se silou magnetického pole 1,5 tesly, se nemocnice stala v rámci České republiky významným radiodiagnostickým centrem sloužícím jak klinickým, tak výzkumným účelům.

V budoucnu bude fungovat také jako výukové středisko pro specialisty v radiodiagnostice – pro lékaře i laboranty. Nová MR je nyní ve zkušebním provozu, do plného provozu by měla být uvedena začátkem prosince 2013. Bude sloužit pacientům z celé ČR.

Na Homolce se dosud ročně provádělo zhruba 11,5 tisíce vyšetření MR. Předpokládá se, že s novým přístrojem přibude vyšetření zhruba o čtvrtinu.

Víc než o polovinu levnější

„Nákup 3Tesla magnetické rezonance za 34,5 milionu korun je největší investicí naší nemocnice v letošním roce. Při nákupu tohoto špičkového zařízení se nám prostřednictvím výběrového řízení podařilo ušetřit zhruba 40 milionů korun, předchozí vedení nemocnice totiž počítalo s tím, že přístroj bude pořízen na splátky za 75 milionů korun. Je to jednoznačný úspěch nastoupené protikorupční strategie Ministerstva zdravotnictví ČR,“ říká ředitel Nemocnice Na Homolce MUDr. Michal Šetlík.

Kvalitnější obraz

MR 3T působí na vyšetřované části těla dvojnásobně silnějším magnetickým polem než stávající přístroje. Poskytuje tak ve většině případů mnohem kvalitnější a přesnější obraz, a to především pokud jde o mozek – ať už se zkoumají jeho struktury nebo funkce.

„Díky novému zobrazovacímu přístroji bude možné například mnohem lépe stanovit ohniska zodpovědná za epilepsii, dále také centra mozkových funkcí – paměti, pohybu, řeči, apod. Budeme
také umět přesněji zjistit a ohraničit například karcinom prostaty,“ říká primář Radiodiagnostického oddělení profesor MUDr. Josef Vymazal, DSc. (na snímku u nového přístroje).

Čtěte také: Pohled do mozku napoví, který vězeň se vrátí za mříže

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.