Elektrody tiší bolest, ale nebrání potřebným vyšetřením

První pacient dostal U sv. Anny přístroj, který ruší přenášení signálů o bolesti, ale neznemožňuje magnetickou rezonanci.

Devětapadesátiletému muži po třech operacích páteře implantovali lékaři z Centra léčby bolesti Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně míšní stimulační systém SureScan. Při tom jsou do epidurálního prostoru umístěny jedna až dvě elektrody, jež jsou spojeny se stimulátorem v podkoží. Ten vydává impulzy, které stimulují zadní provazce míšní, a tím ruší dráhu vedení neuropatické bolesti (např. z dolní končetiny) do mozku.

„Postup se využívá se u nemocných, kteří opakovaně podstoupili operaci páteře a často, i přes masivní opioidní terapii (pokud ji vůbec snáší), trpí silnými bolestmi,“ popisuje postup Marek Hakl, vedoucí lékař Centra bolesti při Anesteziologicko resuscitační klinice fakultní nemocnice.

Tento zákrok je plně reverzibilní.

Vyšetření už možné

Nově použitý stimulační systém SureScan od americké společnosti Medtronic obsahuje jen minimum feromagnetického materiálu – díky tomu a dalším technologickým vylepšením umožňuje podstoupit celotělovou magnetickou rezonanci i pacientům, pro něž byla metoda dříve nebezpečná.

Podle mezinárodního průzkumu nemůže téměř 40 % pacientů s již implantovaným neuromodulačním přístrojem podstoupit vyšetření magnetickou rezonancí. Všechny doposud používané míšní stimulátory totiž především kvůli použitému feromagnetickému materiálu ohrožují bezpečí pacienta a představují hrozbu i pro samotný přístroj.

Čtěte také: Gen bolesti má pomoci k novým analgetikům

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.