Manželství prospívá onkologickým pacientům

Rozsáhlá studie dokázala, že co se dalo očekávat: v manželském svazku se lépe uzdravuje.

Retrospektivní analýza 735 tisíc lidí, kteří byli v letech 2004 až 2008 v USA diagnostikováni s některým z deseti významných nádorových onemocnění, ukázala, že ti sezdaní žili déle.

Naopak nesezdaní pacienti, včetně ovdovělých, měli o 17 procent vyšší pravděpodobnost výskytu metastáz a o 53 procent nižší pravděpodobnost, že dosáhnou odpovídající terapie.

Muži mají z manželství větší prospěch

Výzkumníci z významných amewrických onkologických pracovišť konstatovali, že pozitivní vliv manželství se projevil u všech sledovaných nádorových onemocnění.

Připisují to jednak faktu, že sezdaní pacienti přicházejí k lékaři v průměru o něco dříve, a pak hlavně tomu, že manželé se psychicky podporují a pomáhají si dodržovat pravidla léčby.

Lepší výsledky přitom měli ženatí pacienti než vdané pacientky.

Důležitost osobní podpory

„Nechápeme svou studii prostě jako podporu manželství, spíše v ní vidíme poselství pro každého, kdo má přítele nebo partnera s onkologických onemocněním: být s ním a pomáhat mu zvládat léčbu může představovat velký rozdíl ve výsledku terapie,“ uvedl jeden z autorů studie Paul Nguyen z nemocnice lékařské fakulty Harvardovy univerzity.

U nesezdaných párů nejasno

Projevuje se blahodárný efekt také u párů, které spolu žijí bez formálního oddacího listu? Na tuto otázku z Klubu doktora Vlacha doktor Nguyen vysvětlil, že to nedokázali prozkoumat.

Statistiky, s nimiž pracovali, totiž zachycují pouze manželský vztah. Pokud se stejně pozitivně projevuje i partnerský vztah nesezdaných osob, nedá se to prokázat.

Zdroj: Journal of Clinical Oncology, doi: 10.1200/JCO.2013.49.6489

Čtěte také: Průzkum: Jak šťastná jsou manželství lékařů?

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.