Třetí transplantační kulový blesk

Již potřetí se v České republice uskutečnila řetězová transplantace ledvin.

Další hromadnou transplantaci ledvin provedli v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze 19. a 20. září. Je to tedy deset měsíců po první takovéto uskutečněné akci, která proběhla na začátku listopadu 2012.

Do řetězu byli zapojeni čtyři páry, jeden pacient z čekací listiny a jeden altruistický dárce. I tentokrát byli lékaři úspěšní. Všem pacientům se daří dobře.

Směna jako ve filmu

Akce připomíná proslulý film Kulový blesk, v němž šlo o kruhovou výměnu několika bytů.

V případě transplantací ledvin se sejdou dvojice, v nichž jeden člen potřebuje ledvinu a druhý mu ji chce darovat, avšak jeho ledvina není s příjemcem kompatibilní. Je tedy třeba sestavit řetěz tak, aby ledvinu dostal jiný zájemce, který si přivedl „svého“ nekompatibilního dárce, jenž ledvinu zase daruje někomu jinému.

Ani to však někdy nestačí, když se nepodaří najít ideální propojení (jako kdyby při bytové směně jeden účastník sice dal k dispozici svůj byt, ale nevyhovoval by mu byt nikoho z dalších účastníků výměny).

„Transplantační řetěz“ se v takovém případě musí doplnit vhodným altruistickým dárcem zvenčí, který chce svou ledvinu věnovat komukoliv potřebnému. Tím se do řetězce dostane hledaný orgán a na jeho konci jinou ledvinu získá ještě jeden příjemce z čekací listiny.

Dva tucty zákroků

„Asi u třetiny ze všech dvojic dárce/příjemce, které podstoupí vyšetření, nemůžeme provést transplantaci z důvodu neshody, většinou je to kvůli rozdílné krevní skupině. Všechny takové dvojice shromažďujeme v databázi a každé tři měsíce mezi nimi hledáme možnosti výměny. Od roku 2011 jsme tak provedli 24 transplantací, z toho 16 formou řetězu, zbylých 8 formou párové výměny,“ popisuje MUDr. Jiří Froněk, PhD, FRCS, přednosta Kliniky transplantační chirurgie a vedoucí týmu chirurgů, který transplantace provedl.

„Onemocnění ledvin nebolí, lidé tak často vůbec o problému nevědí a neřeší ho,“ připomíná prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., přednosta Kliniky nefrologie IKEM.

Čtěte také: Chystá se den otevřených dveří v IKEM

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.