Houby z pohledu lékaře – jak se neotrávit

Vybíráme z praktických informací brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Následující informace připravil MUDr. Josef Hanuš z II. interní kliniky – Metabolické jednotky intenzivní péče Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně pro nový nemocniční čtvrtletník Svatoanenské listy. (Mezititulky a mírné zkrácení provedl Klub doktora Vlacha.)

Přesné údaje o výskytu otrav houbami nejsou k dispozici, protože nepodléhají povinnému hlášení a mohou též uniknout diagnóze. Setkáváme se jednak s otravami pravými, způsobenými toxiny jedovatých hub, a dále s otravami nepravými, které vznikají nevhodnou úpravou, skladováním či jinými druhotnými změnami hub nejedovatých.

Pokus o sebevraždu po požití muchomůrky tygrované

Dominujícími příznaky u většiny intoxikací jsou obtíže zažívacího traktu – bolesti břicha, nevolnost a zvracení, průjem – objevující se s různou prodlevou od požití hub. Mohou se ale vyskytnout i poruchy vědomí, halucinace, změny srdeční frekvence a tlaku, pocení či slinění.

Zejména otravy muchomůrkou tygrovanou, kterých jsou letos evidovány již desítky, bývají svými projevy až bizarní – setkali jsme se například s pacientem, který se při intoxikaci zmíněnou houbou sebepoškodil opakovanými údery hlavou do nábytku či podlahy, a dokonce si kromě několika tržných ran vyrazil také zub.

Záludná muchomůrka zelená

Záludný může být dvoufázový průběh otravy, typický pro naši nejnebezpečnější houbu, muchomůrku zelenou, kdy po prvních obtížích přichází přechodné jedno- až dvoudenní zlepšení, po kterém ale může dojít k rychlému rozvoji selhávání životně důležitých orgánů, zejména jater a ledvin.

Pokud pacient ve fázi prvních obtíží nevyhledá lékařskou pomoc a uchlácholí se chvilkovým zlepšením, dostává se pak do nemocnice v závažném stavu, ohrožen na životě.

Pomoc při otravě

Ideální pro lékaře je, když pacient přichází ihned po vzniku obtíží, přináší s sebou zbytky plodnic nasbíraných hub či zbytek požitého pokrmu, nebo vzorek zvratků, a je doprovázen všemi osobami, které inkriminovaný pokrm jedli s ním.

Získaný biologický materiál i klinické údaje jsou pak analyzovány ve spolupráci s mykologem, přesná identifikace původce otravy umožňuje využít specifická léčebná opatření.

Rady pro houbaře

Pro houbaře existují více či méně známá doporučení:

• konzumujte jen houby, které bezpečně znáte

• v případě nejistoty využijte služeb některé mykologické poradny (např. v Brně při Moravském zemském muzeu)

• nekombinujte konzumaci hub s požitím alkoholu

• uchovejte si vzorek z nasbíraných hub či připraveného pokrmu

• při objevení obtíží neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc

• myslete na všechny, kteří se mohli potenciálně otrávit s vámi

Optimisticky se dá dodat, že většina otrav houbami jsou příběhy se šťastným koncem.

Další informace ze čtvrtletníku Svatoanenské listy najdete zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.