Český vědec dostal dva miliony eur na výzkum virů

Pavel Plevka působí na Středoevropském technologickém institutu Masarykovy univerzity (CEITEC MU) v Brně.

Mgr. Pavel Plevka, Ph.D., získal nejprestižnější evropský grant udělovaný Evropskou výzkumnou radou (European Research Council – ERC). Je tak letos jedním z 287 evropských vědců a jediným z ČR, který toto uznání obdržel.

ERC poskytuje tyto granty špičkovým vědcům na nadějný inovativní výzkum. Pavel Plevka získal dva miliony eur (52 milionů korun) na pětiletý výzkum lidských pikornavirů.

Start nového výzkumného týmu

Plevkův grant patří do kategorie „ERC Starting Grants“, která má za účel podpořit výzkumné pracovníky, kteří se chystají sestavit výzkumné týmy a zahájit vlastní nezávislý výzkum v Evropě.

„Budeme studovat viry ze skupiny pikornavirů, které způsobují celou řadu lidských onemocnění od běžného nachlazení po život ohrožující záněty mozku. Zajímají nás struktury, které jsou důležité pro množení viru v infikovaných buňkách,“ vysvětluje Plevka. V současné době neexistují žádná léčiva proti infekcím způsobeným pikornaviry. Cílem výzkumu bude strukturní analýza životního cyklu pikornavirů, jejíž objasnění může přispět k vývoji nových léčiv.

Praha – Uppsala – West Lafayette – Brno

Pavel Plevka vystudoval molekulární biologii a virologii na Karlově univerzitě v Praze. V roce 2009 získal Ph.D. na Uppsala University ve Švédsku. V letech 2009-2012 působil jako začínající vědecký pracovník na Purdue University ve městě West Lafayette ve Spojených státech. Nyní působí ve Středoevropském technologickém institutu v Brně.

Více informací najdete na webu CEITEC zde.

Základní informace o grantech ERC (v angličtině) najdete zde.

Čtěte také: Vytvořili jste zajímavou odbornou práci? Přihlaste ji na cenu Siemense

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.