Marihuana užívaná v Česku nemá brzdu proti schizofrenii

Chybí v ní totiž látka, která rozvoji nemoci mezi uživateli konopí brání, zjistili čeští psychiatři.

Mezi chemickými složkami marihuany patří dvě k velmi důležitým. Tetrahydrokanabinol (THC) je hlavní účinnou psychotropní látkou. Kanabidiol (cannabidiol) je rovněž psychoaktivní, avšak přináší spíše pocit zklidnění a úlevy od úzkosti.

Pravidelné užívání THC především mladými lidmi výrazně zvyšuje riziko vzniku schizofrenie – to je u pravidelných uživatelů konopí dvakrát až třikrát vyšší než u jiných osob.

Oproti tomu kanabidiol zřejmě tento účinek působený THC brzdí, ostatně dnes se kanabidiol zkoumá jako možný lék právě proti schizofrenii.

Česká marihuana však tuto obranou složku už prakticky nemá.

Šlechtěním se změnilo složení konopí

Prof. MUDr. Jiří Horáček, Ph.D., a MUDr. Tomáš Páleníček, Ph.D., z Národního ústavu duševního zdraví/Psychiatrického centra Praha nyní zkoumají vlivy užívání marihuany na schopnost řídit motorová vozidla. A při tom nečekaně zjistili, že ve zkoumaných vzorcích v Česku užívané marihuany už vůbec žádný kanabidiol nebyl.

Šlechtění původních odrůd konopí v ilegálních pěstírnách se totiž soustřeďuje na zvýšení obsahu THC. V technickém konopí je ho do 0,3 %, zato konopí ilegálně pěstované jako droga jej v sobě mívalo mezi 6 a 14 procenty, zmínění výzkumníci ho však v nových vzorcích našli v některých případech i více než 20 %!

Při tomto šlechtění se však z rostlin postupně vytrácí kanabidiol, a tím i jeho ochranné účinky proti vlivu THC.

Vyšší riziko psychiatrických komplikací

„Současné kultivary užívané v Evropě včetně České republiky jsou proto mnohem nebezpečnější než odrůdy původní. Lze předpokládat, že se zvyšující se potencí užívaného konopí bude narůstat i počet a závažnost psychiatrických komplikací,“ shrnul poznatky profesor Horáček.

Čtěte také: Schizofrenie zjištěná v nose

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.