Vědci chtějí vytvořit Prométheova játra

Udělali další krok k jaterním buňkám, které by rostly a dělily se i mimo tělo, a byly tak zdrojem pro transplantace.

Antické mýty vyprávějí o Prométheovi, který bohům ukradl oheň a předal jej lidem. Za to jej vládce bohů Zeus potrestal tím, že nechal prométhea přikovat ke skále a orel mu každý den vykloval játra. Ta mu do druhého dne vyrostla a orel je vykloval znovu.

Z medicínského hlediska je zajímavé, jak rychle Prométheovi játra dorůstala – takhle by se to lékařům moc líbilo. Jenže ve skutečnosti sice lidská játra opravdu regenerují, když je jim část odňata, avšak podstatně pomaleji. A nedorůstají mimo lidské tělo.

Dvanáct z dvanácti tisíc

Výzkumníci z amerického Massachusettského technologického institutu (MIT) si však nyní dali pořádnou práci. Vyzkoušeli 12 500 různých chemických a biologických látek, aby zjistili, zda některá neovlivňuje růst jaterních buněk. A skutečně, našli takových 12, z nichž dvě vypadají velmi slibně, protože udržují funkce jaterní buňky a vedou ji k buněčnému dělení.

V tuto chvíli výzkumníci vymýšlejí polymerní konstrukci, na níž by buňky rostly ve správném uspořádání, a pak je chtějí transplantovat do myší. Jestli se jim podaří dosáhnout cíle, jímž je růst jater v laboratoři a jejich použití pro transplantace, je ovšem stále nejisté.

Zdroj: Nature Chemical Biology, doi: 10.1038/nchembio.1270

Čtěte také:
Setkání dětí s transplantovanými játry v Průhonicích
Japonci zkoušejí vytvořit lidské orgány v prasatech

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.