Omluva lékaři přišla po 155 letech

Svá tvrzení opravil jeden z nejprestižnějších medicínských časopisů, britský (či spíše mezinárodní) Lancet.

V červnu 1858 zaznamenal Lancet, že zemřel londýnský lékař John Snow (1813 až 1858). Žurnál k jeho osobě stručně poznamenal, že oceňovány jsou Snowovy výzkumy chloroformu a dalších anestetik. Tečka.

Současná historie však doktora Snowa oceňuje nejen za to, že byl zřejmě prvním specializovaným anesteziologem na světě (narkotizoval ke dvěma bezbolestným porodům i královnu Viktorii), ale hlavně jej považuje za jednoho z otců moderní epidemiologie. To ovšem Lancet ve svém mininekrologu nezmínil.

Cholera je z vody a ne z miasmatu

V době, kdy se o nakažlivých chorobách soudilo, že je vzduchem přenáší neznámá škodlivina zvaná miasma, si Snow všímal, že cholera zasahuje zažívací trakt, a její příčiny proto hledal ve vodě, kterou všichni nemocní pili.

Při epidemii cholery v Londýně našel studnu zřejmě infikovanou průnikem fekálií a jejím uzavřením snížil počet nemocných. Za argument mu posloužil i fakt, že když jedna vodárenská společnost začala vodu pro Londýn brát z řeky Temže výš proti proudu, mimo vylévané městské splašky, bylo pak při epidemii mezi jejími zákazníky méně případů cholery.

Spadl do strouhy a už nevylezl

Lancet však při referování o Snowových výsledcích ještě před jeho smrtí psal: „Má nějaká fakta, která by dokázala jeho pravdu? Ne!“ Anebo jiný komentář: „Tvrdě se rozjel na dětském koníku, spadl do strouhy a už z ní nevylezl.“ A list se nevyznamenal ani v již zmiňovaném  mininekrologu.

Teď, po 155 letech, zveřejnil Lancet rozbor, v němž Snowův přínos medicíně popsal s větším uznáním, a připustil, že se o něm dříve vyjadřoval „snad příliš negativním tónem“.

A pak že se člověk nedočká uznání. Jenom mít trpělivost a dožít se toho.

Zdroj:Lancet, doi: 10.1016/S0140-6736(13)60830-2

Čtěte také: Místo nadšení vyvolal historický popis nádorových genů pozdvižení

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.