Výzkumná instituce, která pomáhá medicíně, slaví abrahámoviny

Ústav živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd ČR vytváří nové pracoviště pro výzkum nemocí na prasatech.

Tato akademická instituce, která si letos připomíná 50 let od zahájení své vědecké činnosti, má za hlavní úkol studium unikátních vlastností divokých, domácích i laboratorních zvířat. Její výstupy však směřují i do medicíny.

Například z prostředků evropských strukturálních fondů vzniká v liběchovském pracovišti nové centrum špičkových laboratoří, v nichž by prasata měla sloužit jako model pro výzkum lidských nemocí. Plánovaný výzkum by měl vést k identifikaci nových biomarkerů a ověřování terapeutických postupů především v míšním poškození, Huntingtonově chorobě a v lidském melanomu.

Oslava ve čtvrtek 23. května

Jako den oslav byl vybrán čtvrtek 23. května 2013, kdy se v prostorách areálu ústavu v Liběchově dopoledne uskuteční minikonference spojená s prezentací laboratoří.

Odpoledne pak budou oceněni vynikající pracovníci ústavu.

Jedenáct laboratoří

Ústav živočišné fyziologie a genetiky patří v rámci Akademie věd k ústavům střední velkosti. Skládá se z 11 laboratoří umístěných v Liběchově na Mělnicku, v Praze a v Brně.

Ústav má několik společných pracovišť s vysokými školami i s jinými výzkumnými ústavy v ČR, byl zapojen do Centra buněčné terapie a tkáňových náhrad, Centra pro výzkum biodiverzity, Centra nádorové proteomiky.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.