Liga proti rakovině: V prodeji je 800 000 kytiček

Ve středu probíhá 17. ročník sbírkové akce. Loni se vybralo 13,5 milionu korun.

Žluté květy měsíčku lékařského –  letos je jich k prodeji připraveno 800 tisíc a mají zelenou stužku – se za minimální sumu dvaceti korun prodávají v tisícovce měst a obcí všech krajů ČR. Jejich distribuci má na starosti 11 700 dobrovolníků ve žlutých tričkách.

Podpora screeeningu

Každý, kdo si kytičku koupí, a přispěje tak na onkologické programy, získá také letáček s informacemi o možnostech prevence a včasné diagnostiky kolorektálního karcinomu, v jehož výskytu je Česká republika na prvním místě mezi evropskými zeměmi. Letáčky mají vést veřejnost k vyššímu využívání existujících screeningových programů.

„Polovina z těchto nádorů je v České republice diagnostikována v pokročilém stadiu, tedy s relativně nízkou šancí na dlouhodobý úspěch léčby,“ konstatuje ředitel Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity v Brně doc. RNDr. Ladislav Dušek, PhD.

Loňský výtěžek

Loňská sbírka byla zaměřena na nádorové onemocnění ledvin a navzdory složité ekonomické situaci vynesla přesně 13 472 020 korun. (Více o ní čtěte zde.)

Jak Liga proti rakovině uvádí, za získané peníze organizuje preventivní, osvětové a výukové akce pro odborníky i veřejnost. Provozuje Nádorovou telefonní linku (tel. 224 920 935 od 9 do16 h), vydává 45 titulů informačních a poradenských publikací, organizuje a přispívá na rekondiční pobyty onkologicky nemocných v Institutu onkologie a rehabilitace Na Pleši a v Sanatoriu Paracelsus v Meziboří.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.