Co tě nezabije, to tě posílí? Ale kdepak!

Mnohaletý výzkum ukázal, že v mentální oblasti spíše platí, že stokrát nic umoří i osla.

Německý filozof Friedrich Nietzsche se proslavil – mimo mnoho jiného – rovněž autorstvím okřídleného rčení „Co ho nezabije, to ho posílí“. To se často cituje, avšak opravdového testu vědecké pravdivosti se dočkalo až nyní. A neprošlo jím.

Duševní pohoda před deseti lety…

Studii, jejíž výsledky byly publikovány nyní, začal David Almeida, psycholog z americké Pensylvánské státní univerzity, už v roce 1995 a postupně do ní zahrnul 1843 osob.

Nejdříve mu a jeho kolegům do dotazníků vyplňovaly, jak často a jak intenzivně pociťují beznaděj, nervozitu, smutek, jestli se cítí nedoceněni svým okolím, jak je stresují problémy doma a v práci či zda mívají hádky s okolím.

K tomu doktor Almeida vyzvídal, jestli se účastníci výzkumu léčili kvůli úzkosti, depresím či jiným emocionálním potížím.

…a duševní stav nyní

Po deseti letech se pokusil účastníky výzkumu znovu kontaktovat. Někteří zemřeli, jiní se odstěhovali a další už účast odmítli. Celkem mu tedy na stejné otázky podruhé odpovědělo 711 lidí.

Co se ukázalo při rozboru odpovědí?

V celkovém výsledku se – v kontrastu s Nietzscheho výrokem – projevilo, že v průměru čím více se u zkoumaných lidí (těch, kteří se tehdy nijak neléčili) dříve objevoval stres, pocity beznaděje, nervozita či pocit nedocenění okolím, tím vyšší byla pravděpodobnost, že se u nich po deseti letech objeví nějaká psychická porucha.

Místo rčení „Co ho nezabije, to ho posílí“ se spíše prokázala stará pravda že „Stokrát nic umořilo osla“, tedy že zdánlivě banální každodenní stresy mají svůj podíl na narušení duševního zdraví.

Zdroj: Psychological Science, doi: 10.1177/0956797612462222

Čtěte také:
Příznaky neurologické, leč podivné. Komu ta nemoc patří?
Nebezpečné psychiatrické pacienty hlídají družice

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.