Přístroj udrží játra připravená na transplantaci po celý den

Výzkumníci z Oxfordu sestavili zařízení, jež udržuje játra v chodu a prodlužuje jejich  použití. Možná se využije i pro jiné orgány.

Podle údajů časopisu New Scientist se v Evropě a v USA ročně zničí při přepravě nebo při uložení v ledu a ochranných roztocích plné dva tisíce lidských jater, které by jinak mohly být transplantovány pacientům.

Většina jater od dárců totiž zůstává použitelná po dobu asi 14 hodin – a za tu dobu musí být připravena transplantace.

Napodobenina fungování v těle

Nedávno výzkumníci Constantin Coussios a Peter Friend z Oxfordské univerzity, představili zařízení (na snímku poskytnutém Oxfordskou univerzitou), které by mělo lidská játra vyňatá z těla udržet v perfektním stavu po dobu alespoň 24 hodin. Zvířecí játra při pokusech vydržela dokonce až 72 hodin.

 

 

 

 

 

 

 

Aparát obsahuje čerpadlo, které napodobuje srdce, okysličovací zařízení, jež nahrazuje plíce, a trubičky, jimiž je orgán zásobován krví a živinami.

Na videu (zde) můžete vidět, jak zařízení pracuje a jak v něm šedohnědá játra zčervenají poté, co do jejich kapilár začne proudit krev.

V Evropě možná příští rok

Takto přepravovaná játra už byla úspěšně transplantována dvěma pacientům, další dvě desítky na ně čekají. Pokud se zákrok i u nich vydaří, mohl by přístroj dostat příští rok povolení k používání v Evropě, uvádí New Scientist.

Oba vynálezci už také zkoumají, zda by se jejich přístroj nedal po úpravách použít i pro jiné orgány určené k transplantaci.

Čtěte také:

Umělé srdce zvyšuje šance na přežití

Robot pomáhá pacientům po mozkové mrtvici a s autismem

Akutní selhání ledvin se objevuje častěji – i v nemocnicích

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.