Tasemnice v tataráku. Jak ji zničit a zachovat syrové maso?

Nová infekce připomněla problém, který však celkově ustupuje. A dá se mu vyhnout i u infikovaného masa.

Tasemnicí se v minulých dnes nakazila desítka lidí na severní Moravě, čímž připomněla, že tento problém existuje. Státní veterinární správa však poznamenává, že v posledních letech případů nákazy u lidí ubývá.

V roce 1993 bylo zaznamenáno 93 případů, v roce 2012 jen 6 případů. Teď čísla infekcí poskočila, ale pořád ne do bývalých výšin.

Naškrábat nebo přemrazit

Minulé nákazy obvykle pocházely z infikovaného skotu. Také u současného výskytu na Opavsku je podezření, že zdrojem tasemnic bylo požití syrového hovězího masa v podobě tatarského bifteku.

Nákazu přenášejí infekční stadia tasemnice bezbranné, takzvané cysticerky, česky boubely nebo uhry. Měla by je zachytit kontrola na jatkách.

Nicméně riziko nákazy syrovým masem není možné zcela vyloučit. Maso na tatarský biftek by proto mělo být škrábané; při škrábání se případné boubele naruší a nejsou již člověku nebezpečné. Když se na tatarský biftek používá mleté hovězí maso, mělo by se nechat v mrazničce několik dní přemrznout, doporučuje Státní veterinární správa.

Čtěte také:
Svalovec (ten ve zvěřině) se opět objevil

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.