Dítě tří biologických rodičů by se mohlo narodit v Británii

Úřady teď rozhodují, zda to povolí, odborné doporučení právě dostaly. Postup by pomohl při poruchách plodnosti.

Britský úřad pro umělé oplození (HFEA) doporučil vládě, aby jako první na světě povolila metodu umělého oplození, při níž narozené dítě má v sobě DNA od tří biologických „rodičů“.

Byl by to průlom v léčení některých případů neplodnosti i v prevenci některých chorob.

Mitochondrie na výměnu

Všechno začíná u mitochondrií – tělísek ležících v buňce mimo její jádro, tedy v cytoplazmě. Fungují jako „elektrárny“, které zásobují buňku energií.

Existují poruchy plodnosti, při nichž tato tělíska nevyrobí dost energie, takže se zárodek přestane vyvíjet. U narozených dětí způsobují špatně pracující mitochondrie tzv. mitochondriální onemocnění, například nemoci svalů.

Zajímavou myšlenku, jak tomu zabránit, začali zkoušet vědci už v devadesátých letech. Podstatou je vyměnit špatně funkční mitochondrie v oplozeném vajíčku matky za cizí zdravé mitochondrie.

Druhá „matka“

Zjednodušeně, postupy jsou dva. Buď se v oplozeném vajíčku vymění cytoplazma matky za cytoplazmu od dárkyně; anebo se jádro z oplozeného vajíčka vnese do vajíčka dárkyně, z něhož bylo původní buněčné jádro odstraněno.

Výsledkem tedy je, že embryo se rozvíjí z vajíčka, v němž jsou cizí mitochondrie. A mitochondrie obsahují malinké množství DNA. Vzniklé embryo tedy v sobě má DNA od otce, od matky a mitochondriální DNA od dárkyně – tedy genetický materiál od tří „rodičů“.

Přenos do dalších generací

V USA byla metoda zakázána. Za přijatelné se totiž považují genové terapie, které se projeví jen v těle daného pacienta.

Avšak darované mitochondrie se přenášejí do dalších a dalších generací. A s nimi by se přenášely i případné nepředvídané problémy, kdyby se tato technika způsobila.

Do té doby se však v USA narodily tři desítky dětí, které mají tři genetické rodiče. Zprávy o tom, jak se jim daří, se v odborných publikacích nepodařilo najít.

Jiné pokusy se uskutečnily v Číně, podle dostupných zpráv nebyly úspěšné a ženy nedokázaly takto vytvořená embrya donosit.

Britský úřad HFEA však ve svém stanovisku uvádí, že metodu nepovažuje za nebezpečnou. Teď se uvidí, co o tom budou soudit tamní úřady.

Čtěte také: Jablka s vypnutým genem už nejsou alergenní

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.