Pohled do velice nebezpečného světa

I hodně ošklivé věci mnohou vypadat krásně. Pod mikroskopem.

 

 

 

 

 

Na prvním snímku je zachyceno dělení buňky nádoru děložního hrdla s chromozomy zbarvenými modře a žlutou bílkovinou tubulinem.

 

 

 

 

 

 

Na druhém snímku jsou viry HIV (červená barva), podpůrná vazivová tkáň (stroma, zelená barva) a buněčná jádra (modrá).

 

 

 

 

 

 

Na třetím snímku vidíte buňku nádoru děložního hrdla, jejíž vlákna (mikrotubuly) jsou zbarvena zeleně, DNA je zbarvena modře.

Obrázky pocházejí z mikroskopu OMX, který vyrábí společnost GE. Využívá kombinace optiky a počítačových algoritmů, která překonává bariéru difrakce, jež byla dlouho považována za limit rozlišení optických mikroskopů. (Difrakční limit brání mikroskopu rozlišit mezi dvěma objekty, jež odděluje menší vzdálenost než přibližně polovina vlnové délky světla využitého k zobrazení.)

Pohled do nanosvěta

Technika GE nazvaná 3D mikroskopie se strukturovaným osvětlením (SIM) více než zdvojnásobuje rozlišení ve všech třech rozměrech. Díky tomu lze s OMX vidět objekty už od velikosti 100 nanometrů (nanometr je miliontina milimetru), tedy desetkrát menší než typický mikroorganismus.

Jednou z mnoha nemocí, jejichž mechanismus lze zkoumat pomocí této nové technologie, je malárie a prvok, který ji přenáší. Mikroskop se také využívá ke zkoumání dělení buněk různých bakterií, což by mohlo napomoci k vývoji nové generace antibiotik. Využití nachází i při pozorování reakce nádorových buněk na chemoterapii nebo reakce buněk při přenosu HIV a dalších virů.

Mikroskop je určen pro účely výzkumu. Nejedná se o registrovaný lékařský přístroj.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.