MUDr. Ivan Čundrle získal americké ocenění za výzkum spánkové apnoe

Jedenatřicetiletý vědec působí v Mezinárodním centru klinického výzkumu (ICRC) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Cenu pro nejlepší mladé vědce za druhou nejlepší práci v oblasti kardiovaskulárního výzkumu obdržel na výroční konferenci Americké kardiologické společnosti MUDr. Ivan Čundrle.

Jeho práce je zaměřena na hledání nové diagnostiky a léčby centrální spánkové apnoe u pacientů s chronickým srdečním selháním. Na oceněném výzkumu pracoval při své současné stáži na americké Mayo Clinic, která se na práci brněnského centra podílí.

Pachatelem je leptin

Výskyt centrální spánková apnoe u pacientů se srdečním selháním je známkou velmi špatné prognózy. Zatím existují jen malé možnosti diagnostiky a léčení této nemoci. Výzkumný tým, v němž Ivan Čundrle pracoval, prokázal roli hormonu leptinu při vzniku onemocnění: Právě nízká hladina leptinu může u pacientů se srdečním selháním významně negativně ovlivňovat činnost dechových center, která v mozkovém kmeni řídí dýchání, a tím vést ke vzniku spánkové apnoe.

Stanovení hladiny leptinu v krvi je jednoduchý a dostupný test, který umožní ohrožené pacienty včas identifikovat. Leptin by se tak mohl stát nově objeveným biomarkerem pro screening výskytu centrální spánkové apnoe.

Více informací najdete na webu ICRC zde a zde.

Čtěte také:
Lékaři se učí nepodceňovat chrápání, může být nebezpečné

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.