Mozek za miliardu eur má pomoci medicíně

Superpočítačovou simulaci lidského mozku zaplatí Evropská unie.

V soutěži o podporu velkých vědeckých plánů, nyní vyhodnocené Evropskou komisí, získal v průběhu příštích deseti let finanční podporu až do celkové výše miliardy eur, tedy přes 25 miliard korun, mezinárodní projekt na vytvoření superpočítačové simulace činnosti lidského mozku – Human Brain Project.

Projekt, který vede neurovědec Henry Markram ze švýcarského Federálního technologického institutu, by měl významně posunout znalosti neurověd. Na druhou stranu také poněkud vystrašil jiné vědce, protože se obávají, že na financování jejich nápadů pak nezbude dost evropských peněz.

Od molekul ke konkrétnímu chování

Podporovaný záměr se má skládat ze tří částí. První bude důkladná studie fungování mozku myši od molekulární a buněčné úrovně výše. Druhá část bude – poněkud obtížněji – získávat obdobná data o mozku lidském. A třetí částí bude snaha najít spojení mezi uspořádáním a činností mozku a konkrétním lidským počínáním a chováním. K tomu má právě přispět simulace v superpočítači.

Celkovým výsledkem by kromě základního poznání měla být vylepšená diagnostika i terapie nemocí mozku, ale i nové technologie inspirované fungováním mozku.

Více informací o projektu najdete v angličtině například v Nature, doi:10.1038/482456a, nebo na oficiálních webových stránkách zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.