Třiapadesátý babybox bude v Novém Jičíně

Schránka bude umístěna na rohu dětského oddělení a fungovat začne 5. prosince.

 

Nemocnice Nový Jičín se od prosince zařadí k městům, kde bude fungovat babybox. Nainstaloval ho tam tvůrce a technický ředitel rozvoje babyboxů Zdeněk Juřica. Zařízení sloužící k odkládání nechtěných dětí se tak stane třiapadesátým babyboxem v České republice. Schránka, do které mohou matky anonymně odložit novorozence, bude umístěna na rohu dětského oddělení nemocnice a fungovat začne od 5. prosince.

Novojičínský region je posledním regionem v Moravskoslezském kraji, kde babybox doposud nebyl. Zařízení přišlo na 300 tisíc korun, přičemž 200 tisíc poskytla darem dceřiná společnost AGEL firma Martek Medical. Přispěla však spousta dalších dárců včetně Města Nový Jičín.

Babybox je již osmý z nové generace. „Babyboxy nové generace montujeme už rok, jsou antikorové, dvoukřídlá dvířka se otvírají samočinně po stisknutí jediného zeleně podsvíceného tlačítka a po zatížení speciální vaničky na dně klimatizované bedýnky se aktivací váhového senzoru zcela automaticky zavřou. Dvířka jsou proti kolizi s rukama dárce nebo s tělíčkem děťátka opatřena infrazávorou. Současně jde kabelem signalizace do místnosti stálé služby a prostřednictvím mobilů osmi jejich držitelům,“ vysvětluje zakladatel schránek Ludvík Hess.

První babybox byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.