Makedonští lékaři hrozí kvůli platům rozsáhlou stávkou

Vadí jim průměrný plat 13 500 korun a „potrestání“ toho, kdo ošetří více pacientů.

Stávkou, která by postihla tisíce pacientů, hrozí makedonští lékaři pracující ve státním sektoru. Jak informoval server BalkanInsight, jsou rozhořčeni novým způsobem, kterým chce ministerstvo zdravotnictví vypočítávat jejich mzdy.

Lékaři dali ministerstvu lhůtu do 24. září, aby stáhlo nový návrh na výpočet jejich mezd založený na počtu pacientů, které ošetřili v předchozích měsících. Kromě toho žádají neprodlené zvýšení mezd. Pokud nebudou jejich požadavky splněny, hrozí stávkou, při níž by byly ošetřovány jen naléhavé případy. „Nová metoda výpočtu mezd není spravedlivá a ponechává obrovský prostor pro manipulace,“ tvrdí šéf nezávislého odborového svazu lékařů Dejan Stavrik. Jak dodal, tento měsíc byli kolegové, kteří překročili předepsanou normu pro ošetření pacientů, byli otrestáni nižšími mzdami, zatímco jiní, kteří ošetřili méně pacientů, byli odměněni. „Podáme žalobu, protože mnoho lidí bylo poškozeno, a budeme žádat vrácení jejich peněz,“ říká Stavrik.

Jednání mezi odborovým svazem a ministrem zdravotnictví Nikolou Todorovem skončilo minulý týden bezvýsledně, ministr obvinil lékaře, že podkopávají jednání. „Byli jsme blízko kompromisu se svazem, ale některé kruhy přišly už předem s ohlášením stávky. Jednání budou pokračovat,“ sdělil Todorov.

Odborový svaz lékařů uvádí, že stávku podporuje 90 procent zdravotnického personálu centrální kliniky ve Skopje. Podle jeho přesvědčení se k ní připojí i další kliniky a nemocnice po celé zemi. Pokud by se masová stávka lékařů uskutečnila, byla by to první akce tohoto druhu po více než deseti letech.

Z oficiálních statistik vyplývá, že nejnižší mzda v makedonském státním zdravotnickém systému činí zhruba 150 eur (v přepočtu kolem 3700 korun), zatímco průměrná měsíční mzda lékaře je 550 eur (13 500 korun). Průměrná měsíční mzda v zemi ovšem dosahuje výše 300 eur (téměř 7400 korun).

 

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.