Vláda nezvýšila platby za státní pojištěnce

Ministr zdravotnictví Leoš Heger neuspěl s návrhem, aby stát přidal peníze do systému zdravotního pojištění.

Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo, aby se platba zdravotní pojištění dětí, důchodců či nezaměstnaných platba měsíčně zvýšila o 49 korun na 772 korun. Systém by tak získal navíc téměř 3,6 miliardy korun ročně. Zmírnil by se tak dopad zvýšené daně z přidané hodnoty, která od ledna 2013 zvedne náklady na zdravotní péči.

Ministerstvo financí však tento návrh označilo za nereálný a vláda se přiklonila k jeho názoru. Pojistné za státní pojištěnce tedy zůstává na dosavadní úrovni ve výši 723 korun měsíčně.

Naposledy vláda zvýšila platbu pojistného za děti, důchodce a nezaměstnané od 1. ledna 2010.

Méně na platy i na rozvoj medicíny

Z jednání vlády dále vyplynulo, že odhadovaný počet osob, za něž bude stát platit pojistné v příštím roce, je 6,1 milionu.

Ministr Heger argumentoval tím, že ve zdravotnictví, které nyní ročně spotřebuje 300 miliard korun, bude příští rok chybět kolem sedmi miliard korun zejména v důsledku zvýšení DPH a ukončení daňové úlevy pro zdravotnické prostředky.

Poté, co vláda odmítla přispět do systému vyšším pojistným za státní pojištěnce, Leoš Heger uvedl, že bude nutné tlumit zvyšování platů i rozvoj medicíny a šetřit lepší vnitřní efektivitou ve zdravotnictví.

 

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.