Sjezd kardiologů: Česko má jeden z nejlepších systémů péče o pacienty

Česká kardiologická společnost je třetí nejstarší organizací svého druhu na světě. I dnes je česká kardiologie považována za světovou špičku.

XX. výroční sjezd České kardiologické společnosti, který se uskutečnil v půlce května, připomněl, že tato organizace je přímou pokračovatelkou Československé kardiologické společnosti založené v roce 1929. Byla to teprve třetí taková instituce v celém světě – před ní byla totiž jako první založena American Heart Association v roce 1924 a pak v roce 1927 Německá kardiologická společnost.

Menší úmrtnost

Jak dále ze sjezdu vyplynulo, za hlavní úspěchy činnosti České kardiologické společnosti se dá považovat snížení úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění v české populaci, ke kterému přispělo zavedení nového systému péče o nemocné s akutním srdečním infarktem.

Díky systematické práci kardiologické společnosti vznikla v České republice síť 22 kardiocenter, která pracují v nepřetržitém provozu. Špičková práce těchto center přispěla k tomu, že Česká republika je v zahraničí považována za zemi, která má jeden z nejlepších systémů péče o pacienty s akutním koronárním syndromem na světě.

Také preventivní kardiologii se daří, v kontrole vysokého krevního tlaku a cholesterolu dosahuje Česko nejlepší úrovně v celé Evropě.

V Praze bylo také otevřeno první evropské školící centrum pro výuku roboticky prováděné katetrizační ablace fibrilace síní. Česká republika má v celosvětovém měřítku největší zkušenosti s tímto typem výkonu. Proto bylo robotické školící centrum pro Evropu otevřeno právě tady.

Vrozená srdeční vada u jednoho procenta dětí

Téměř jedno ze sta českých dětí se narodí s vrozenou srdeční vadou. Přibližně 70 procent bezprostředně život ohrožujících vad je zjištěno již před narozením. Díky moderní kardiochirurgické a katetrizační chirurgické léčbě je v ČR úmrtnost dětí s vrozenou srdeční vadou velmi nízká a dospělosti se dožívá s dobrou kvalitou života více než 90 procent z nich.

Kardiovaskulární choroby jsou však stále příčinou více než poloviny úmrtí v Česku. V konkrétních číslech jde o 600 úmrtí na 100 000 obyvatel, tedy 60 000 lidí ročně v celé ČR. Srdeční infarkt je nejčastější příčinou smrti a invalidity českých mužů v produktivním věku.

 

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.