První robotickou cévní operaci v Indii provedl chirurg z Homolky

Docent Petr Štádler školí lékaře po celém světě, nejen v Indii, ale také třeba v USA.

Primář Oddělení cévní chirurgie pražské Nemocnice Na Homolce doc. MUDr. Petr Štádler, Ph.D., uskutečnil v dubnu úspěšně tři robotické operace cév v prestižní nemocnici Sir Ganga Ram Hospital v indickém Dillí.

„V Indii a v celé Indonésii šlo o vůbec první použití robota pro operaci cév. Dohodli jsme se s indickou stranou, že jim pomůžeme při zavádění tohoto operačního programu v Institutu robotické chirurgie, který nově vznikl při této nemocnici,“ říká docent Štádler. „Indové mají o tento typ operací zásadní zájem, protože jde o miniinvazivní zákrok, který je mnohem levnější než například endovaskulární chirurgie.“

Dva muži, jedna žena

Během čtyřdenního pobytu v Dillí operoval docent Štádler tři pacienty za asistence místního chirurga, který již měl zkušenosti s asistencí při robotických výkonech. Ve dvou případech šlo o dva muže ve věku 60 a 65 let, kteří měli neprůchodné pánevní tepny. Při operaci chirurgové vytvořili bypass, tedy přemostění, které uzávěr v tepnách obešlo, a přišili je k břišní aortě tak, aby cévami mohla bez problémů proudit krev.

Třetí nemocnou byla dvaadvacetiletá žena, jíž nahradili celou břišní aortu cévní protézou. Měla poměrně rozsáhlou nepravou aortální výduť, která vznikla kvůli zánětu této tepny. „Tato nemoc, takzvaná aortitida, se v Indii vyskytuje poměrně často a právě u mladých pacientů,“ vysvětlil docent Štádler, proč měli indičtí chirurgové zájem právě o tuto operaci.

Zájem z okolních nemocnic

Výkony byly provedeny na nejnovějším robotickém systému da Vinci SI-HD. Operace trvaly tři až pět hodin, pacienti se po nich cítili dobře.

Zákroky se odehrávaly za velkého zájmu specialistů z řady okolních nemocnic, vedení nemocnice i sdělovacích prostředků. Uskutečnil se zde i seminář, na němž docent Štádler prezentoval jedinečnou sestavu robotických cévních operací.

Petr Štádler je průkopníkem v roboticky asistovaných cévních operacích v Evropě i v zámoří, školí lékaře po celém světě včetně USA. Na sklonku loňského roku se nově stal předsedou podvýboru pro robotickou cévní chirurgii americké společnosti pro miniinvazivní robotiku (Minimally Invasive Robotic Association) se sídlem v Los Angeles. Je také čestným členem Polské chirurgické společnosti.

V Nemocnici Na Homolce uskutečnili cévní chirurgové už 250 roboticky asistovaných výkonů, řadu z nich ve světové premiéře. Roboticky zde operují zejména pánevní tepny a břišní aorty.

 

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.