Žijte s krokoměrem, nebo plaťte vyšší pojistné!

Než by platili víc, změnili obézních klienti americké zdravotní pojišťovny životní styl. Čechům by se to nelíbilo.

Jste obézní, připlaťte si na zdravotní pojištění, řekla zdravotní pojišťovna Blue Care Network v americkém státě Michigan některým svým pojištěncům. A dala jim na výběr: buď budou platit o 20 procent vyšší pojistné, nebo víc cvičit. Například každý den v průměru ujdou pět tisíc kroků, což se bude měřit krokoměrem.

Nepříjemný, leč účinný postup

Zatímco se vedou spory, zda tento nepříjemný nátlakový postup je vůbec legální, výzkumníci z Michiganské a Stanfordovy univerzity zkoumali, zda je to postup účinný. A zjistili, že je.

Po roce vyhodnotili, že 97 procent ze všech 6 548 účastníků „chodicího programu“ opravdu splnilo či dokonce překročilo požadavek. V průměru dokonce  místo aspoň 5 000 kroků za den a ušli o 1 500 kroků denně víc.

Autoři programu jim radili, ale současně je i kontrolovali prostřednictvím internetu, k němuž se krokoměr připojoval a hlásil dosažené výsledky. Z programu byli vyňati pojištěnci, kteří dodali lékařské potvrzení, že je pro ně pohyb zdravotně škodlivý.

Český výzkum mapuje odmítání

Dále se tak potvrzuje, že finanční nátlak může být prospěšný pro zlepšení životosprávy. Naznačil to ostatně i nedávný průzkum na Mayo Clinic, při němž se ukázalo, že i dobře placeným tamním zaměstnancům se snáze hubne, když podle výsledků dostávají (byť jen malé) finanční odměny, nebo naopak platí pokuty. (Více o tom čtěte: Hubnout za peníze jde snáz než zadarmo.)

Jinou věcí však je, že nátlak na změnu životního stylu zvýšením zdravotního pojistného se nelíbí ani těm, jichž se netýká. Ukázal to i český výzkum, podle nějž 60 procent lidí nesouhlasí s myšlenkou, že by obézní platili vyšší pojistné. (Více o tom čtěte: Lidé nechtějí, aby rizikové skupiny platily vyšší zdravotní pojistné.)

Zdroj: Translational Behavioral Medicine, doi: 10.1007/s13142-013-0211-6

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.