Lidská embrya byla poprvé geneticky modifikována kvůli dědičné chorobě

Čínští vědci zatím uskutečnili jen pokus se zárodky neschopnými přežití. Narodí se někdy geneticky modifikované dítě?

Čínští vědci oznámili, že poprvé na světě geneticky modifikovali lidská embrya s cílem upravit gen zodpovědný za vznik beta-talasémie. Tato dědičná porucha tvorby hemoglobinu má vážné až fatální následky.

4 z 86

Vědci vzali 86 lidských embryí vyřazených z reprodukčních klinik, protože zárodky nebyly životaschopné (obsahovaly tři sady DNA místo dvou). Pomocí postupů genetického inženýrství se v embryích pokusili změnit požadovaný gen. Požadované změny v genetickém materiálu se podařilo prokázat jen ve 4 zárodcích. Naopak se však v genomu embryí také v důsledku projevila řada změn, které byly neočekávané a jejichž prípadné dopady na zdraví jedince jsou nepředvídatelné.

Zatím určitě ne

Je tedy zřejmé, že do reálné praxe se genetické úpravy lidských embryí určitě ještě dlouho nedostanou. Nicméně, cesta ke genetiky modifikovaným dětem byla zahájena.

Je možná vhodné připomenout, že genová úprava v zárodečných buňkách se pravděpodobně bude „dědit“ a projevovat i v dalších generacích. Je to rozdíl oproti dosavadním pokusům o genovou terapii prováděným na již narozených osobách – v tomto případě úprava „zemře“ s geneticky upraveným jedincem a nešíří se dál.

Zdroj: Protein & Cell, doi: 10.1007/s13238-015-0153-5

Čtěte také: V Brně vyzkoušeli transplantaci srdeční chlopně geneticky upraveného prasete

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.