Cena léku závisí na tom, kdo platí – aspoň v USA

Ukázalo se, že nepojištění lidé platí za léky víc peněz než nemocenské pojišťovny.

Nepojištění onkologičtí pacienti platí lékařům v USA dvakrát až 43krát víc za použití léků používaných při chemoterapii, než kolik platí za své pojištěnce státní zdravotní program Medicaire i soukromé zdravotní pojišťovny.

Publikovali to nyní američtí výzkumníci, kteří porovnali účty vystavené v roce 2012.

Velké rozdíly

Například za ambulantní nitrožilní podání jedné infúze roztoku oxaliplatiny (používané proti kolorektálním karcinomům) lékaři v průměru účtovali nepojištěným pacientům 6 711 dolarů. Státní zdravotnický program Medicaire za tutéž dávku platil 3 090 dolarů a soukromé zdravotní pojišťovny v průměru 3 616 dolarů.

Ještě zajímavější rozdíly se objevily u levnějších léků. Infúze karboplatiny stála Medicaire 26 dolarů, zato nepojištěného pacienta dokonce 1 124 dolary.

A rozdíly se ukázaly i při placení návštěvy lékaře u onkologického pacienta: nepojištění pacienti za ni dali mezi 129 a 391 dolary (podle složitosti poskytnuté péče). Medicaire za stejnou lékařskou návštěvu zaplatil 65 až 188 dolarů. A soukromé zdravotní pojišťovny platily 78 až 246 dolarů.

Vyjednávací síla pojišťoven

Autoři výzkumu rozdíly vysvětlují tím, že zdravotní pojišťovny dokážou vzhledem ke své ekonomické síle a významu podstatně stlačit ceny. Výzkumníci k tomu dodávají, že tak velké rozdíly v účtech jsou nelogické a systém by potřeboval vyšší transparentnost.

Zdroj: Health Affairs, doi: 10.1377/hlthaff.2014.0801

Čtěte také: Veřejnost chce ve zdravotnictví levicová a rovnostářská řešení

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.