Celkový počet potenciálních dárců kostní dřeně klesá

Český registr dárců krvetvorných buněk IKEM tedy usilovně hledá nové – s podporou reklamních odborníků, sportovců a hudebníků.

Kvůli věku a zdravotnímu stavu bude z registru dárců kostní dřeně vyřazeno více lidí, než vstoupí.

Ačkoli loňský rok registru přinesl 1 734 nově přihlášených potenciálních dárců, což je nejvyšší počet za posledních 11 let existence, z důvodu věku a zdravotního stavu bude do konce roku z databáze vyřazeno minimálně 2 300 lidí. V horizontu pěti let bude vyřazeno až 6 000 lidí.

„Jsme nuceni vyřadit velkou část těch, kteří se do registru přihlásili v době jeho vzniku a teď dovršují věkovou hranici pro darování kostní dřeně. Tyto dárce je potřeba nahradit mladou generací,“ říká Mgr. Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Plakáty zdarma, pomoc od sportovců a hudebníků

Registr získal od společnosti JCDecaux Group bezplatně prostor pro rozsáhlou plakátovou kampaň.

„Získali jsme reklamní plochy nejen v metru, ale i na zastávkách autobusů a tramvají po celé Praze. Pevně doufáme, že se tím dárcovství dostane do povědomí široké veřejnosti. Potřebujeme především mladé, zdravé dárce – i proto spolupracujeme s univerzitami a podporujeme studentské projekty. Pořádáme přednášky a semináře. Od loňského roku nás podporuje Český svaz biatlonu, který si dal za cíl šířit myšlenku dobrovolného dárcovství, a to nejen mezi sportovce, ale i fanoušky. Zatím poslední projekt, který má registru potenciální dárce přivést je spolupráce s kapelou Support Lesbiens, která chce věnovat nové album i koncertní šňůru propagaci registru,“ doplňuje Bc. Gabriela Hošková, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Čtěte také:

Studentský projekt Na dřeň chce získat nové dárce kostní dřeně

Umělá kostní dřeň by mohla nahradit tu pravou

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.