Na Homolce vyzkoušeli novou léčbu výdutí břišní aorty

Pomůže pacientům, jimž tvar tepny nedovoloval správné zavedení stentgraftu.

Pražská Nemocnice Na Homolce nyní informovala, že její cévní chirurgové a intervenční radiologové jako první v ČR použili u dvou pacientů nový systém Nellix. Ten lze využít i u nemocných, kteří mají například příliš krátký nebo tvarem nevhodný počáteční úsek břišní tepny, kde se starší typy stentgraftů (cévní výztuže) ukotvují.

Tito pacienti by dříve museli absolvovat klasickou otevřenou břišní operaci.

Nehnutelná výztuž

„Nový stentgraft se, zjednodušeně řečeno, skládá pouze ze dvou trubic a jeho součástí je i speciální tenkostěnný vak,“ říká MUDr. Petr Šedivý z Oddělení cévní chirurgie, jenž společně s rentgenoložkou MUDr. Helenou Přindišovou novou metodu Na Homolce zavedl.

„Stentgraft se nejprve endovaskulárně zavede do místa cévní výdutě v břišní aortě, ukotví se pod odstup ledvinných tepen a vak, který je na povrchu stentgraftu, se poté naplní speciálním polymerem. To je tuhnoucí hmota, jež kompletně zevnitř vyplní výduť. Díky tomu se zavedené stentgrafty nemohou nikam posunout ani uvolnit, což se někdy u starších typů cévních výztuží stávalo. Další výhodou nového typu stentgraftu je i to, že zabrání případnému prosakování krve z vedlejších tepenných větviček do cévní výdutě. (Obrázek je na konci tohoto textu.)

Zavedení nového typu stentgraftu je zdravotními pojišťovnami plně hrazeným výkonem.

Doplňující podrobnosti:

„Pokud u pacienta zjistíme výduť na břišní aortě, pravidelně ho sledujeme. Když velikost výdutě přesáhne 50 až 55 mm, rychle narůstá riziko jejího prasknutí. V takovém případě pacientovi ihned nabízíme operaci – a to buď klasický otevřený zákrok, nebo pokud by zdravotní stav pacienta tuto poměrně náročnou, zhruba tříhodinovou operaci nedovoloval, využíváme méně invazivní postup – implantaci stentgraftu,“ říká doktor Šedivý.

Operace byla v prosinci

Nový systém Nellix byl pro použití v Evropě schválen v roce 2013, lékaři v Nemocnici Na Homolce první dva stentgrafty implantovali pacientům v prosinci 2014. Letos v únoru proběhlo kontrolní CT vyšetření obou mužů, které potvrdilo úspěch operací. V dubnu podstoupí tento zákrok Na Homolce další dva pacienti.

Výdutě břišní aorty postihují podle statistik 6 lidí ze 100 000, toto číslo ale platí zhruba do 60 let věku. Poté výskyt aneurysmat značně stoupá a postihují až 9 % mužů nad 60 let a 2 % žen nad 70 let věku.

V ČR bylo v roce 2013 zavedeno celkem na 350 stentgraftů. Nemocnice Na Homolce patří mezi čtyři největší česká vaskulární centra, která provádějí nejvíce implantací stentgraftů. Každý rok se zde takto léčí 65 – 75 pacientů.

 

Homolka

1. Oba stentgrafty se nejprve zavedou do potřebné polohy.

2. Následně se stentgrafty rozvinou na plnou šíři, potřebnou pro průtok krve.

3. Tenkostěnné vaky na povrchu obou stentgraftů se vyplní stabilním polymerem, který vytvoří odlitek vnitřku výdutě. Na příčném řezu je zřetelná dokonalá výplň aneurysmatu.

Čtěte také: Trendem jsou co nejméně invazivní zákroky

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.