Kdyby se vás někdo zeptal, jak bezpečně pozorovat zatmění Slunce

Nejvýraznější vesmírný úkaz za dlouhá léta nastane v pátek 20. března dopoledne. Sluneční brýle na jeho pozorování nestačí ani náhodou.

Nejvýraznější zatmění Slunce pozorovatelné z našeho území mezi lety 2011 až 2026 nastane v pátek 20. března 2015 dopoledne. Nepůjde však o zatmění úplné, ale jen částečné, při maximální fázi bude Měsíc krátce před 11. hodinou dopolední zakrývat okolo 73 procent slunečního disku. I tak však jeho světelné a tepelné záření bude stále tak intenzivní, že by při pozorování nechráněným okem, zvláště pak přes běžný dalekohled bez filtru, mohlo trvale poškodit zrak.

Čím chránit oči

Co tedy můžete případně odborně poradit svému okolí: „Nejlepší ochranou zraku při pozorování zatmění Slunce jsou k tomu určené brýle či filtry zakoupené v nejbližší hvězdárně. Jako vhodná ochrana může posloužit také speciální fólie vyrobená účelově pro potřeby pozorovatelů Slunce. Prodává se ve formátu A4 za zhruba 500 korun v obchodech, které prodávají dalekohledy,“ připomíná MUDr. Jaroslav Polišenský, lékař oční kliniky Gemini.

„Použít lze svářečský filtr stupně 13 a vyšší (dá se obvykle koupit třeba ve stavebninách – pozn. Klubu dr. Vlacha), krátkodobě též temný okraj rentgenového snímku. Co naopak opravdu nestačí, jsou podomácku plamenem svíčky začerněná skla.“

Čtěte také: Kdyby se vás někdo zeptal, jak se léčí epilepsie

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.