400. transplantace autologní kostní dřeně u dítěte na Moravě

S tímto programem transplantací krvetvorné tkáně v Brně začali v roce 1998.

„Jubilejním“ pacientem, který podstoupil na Klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity 400. transplantaci autologní krvetvorné tkáně, byl čtyřletý chlapec léčený pro zhoubný nádor nervové tkáně – neuroblastom.

Autologní transplantace jsou vhodnou léčbou u dětí s vysoce rizikovými, zejména embryonálními, nádory (např. neuroblastom, Ewingův sarkom, embryonální nádory mozku a maligní lymfomy).

„S programem transplantací krvetvorné tkáně jsme v Brně začali v roce 1998, kdy jsme úspěšně odtransplantovali první pacientku se zhoubným nádorem mozku, meduloblastomem,“ vzpomíná přednosta Kliniky dětské onkologie profesor Jaroslav Štěrba.

Stále lepší výsledky

„Od založení jednotky jsme díky pokroku v diagnostice i léčbě zlepšili léčebné výsledky a dnes vyléčíme téměř 70% dětí, které na naši transplantační jednotku přicházejí. Součástí léčby je i transplantace krvetvorné tkáně. Někteří naši pacienti prodělají transplantaci opakovaně, a to až čtyřikrát za sebou. 90% z nich si tak nese do dalšího života riziko rozvoje možných následků léčby, proto jsme se v posledních letech zaměřili i na výzkum v oblasti závažných pozdních následků léčby“, uvádí vedoucí lékař Transplantační jednotky Kliniky dětské onkologie Tomáš Kepák.

Více informací můžete najít na webu Masarykovy univerzity zde.

Čtěte také: Pacient po transplantaci ledviny je levnější než na dialýze

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.