Přesvědčit pacienta-skeptika je téměř nemožné, počítejte s tím

Kdo si myslí, že je lékař zaprodaný farmaceutickým firmám, názor jen tak nezmění, dokazují výzkumníci v USA.

V ČR se povinné očkování dostalo v minulých dnech až k Ústavnímu soudu, ale diskuse o něm se vedou v celém světě. Všude existují jeho odpůrci. V rozvojových zemích se vyskytují např. argumenty, že vakcinace je vynález Západu, kterým mají být vyvražděni chudí. V bohatých zemích je zase relativně časté přesvědčení, že očkování je zbytečné a vymysleli si ho farmaceutické firmy a jim zaprodaní lékaři, aby si vydělali.

Obrázek nemocného dítěte

Výzkumníci z Washingtonské státní univerzity zkoušeli, zda je možné „očkovací skeptiky“ přesvědčit emocionálním působením. A tak do psaných informací o výhodách vakcinace přidali fotografii dítěte v nemocniční posteli, a uvedli k ní, že dítě nemuselo být nemocné, kdyby bylo očkováno.

Ukázalo se, že ty pokusné osoby, které očkování dříve odmítaly, svůj názor stejně nezměnily, naopak se v nich mohl ještě utvrdit v důsledku odporu k použité přesvědčovací taktice.

Neboli: Je dobré předem počítat s tím, že když nezabírají argumenty racionální, nemusí zabrat ani emocionální a že někteří lidé jsou prostě nepřesvědčitelní.

Výzkumníci budou své závěry publikovat v žurnálu Communication Research, zatím zveřejnili jen krátké laické shrnutí na webu své univerzity zde.

Čtěte také: Očkování: Ústavní soud nesouhlasil s ombudsmankou

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.