Také nemocnicím hrozí šílení střelci

Rady v žurnálu JAMA nemusí být platné pouze pro zemi za oceánem.

Muž přišel do bostonské Brigham and Women’s Hospital, mimochodem téže nemocnice, kde působí i plastický chirurg český rodák Bohdan Pomahač. Požádal o setkání s konkrétním kardiochirurgem a pak jej zastřelil. Měl výhrady k péči, kterou nemocnice poskytla jeho zemřelé matce.

Stalo se letos koncem ledna. V roce, který předcházel této události, se v amerických nemocnicích střílelo čtrnáctkrát a zemřelo 15 lidí.

Připravte plány evakuace

Krátký rozbor v The Journal of the American Medical Association (JAMA) konstatuje, že americké nemocnice budou nepochybně i nadále cílem šílených střelců a že tomu současné bezpečnostní systémy nemohou úplně zabránit, protože nemocnice se z podstaty věci nemůže stát nepřístupnou pevností.

Může aspoň – podle autorů rozboru v JAMA – snížit riziko tím, že instaluje více bezpečnostních kamer, zřídí lepší osvětlení všech prostorů, zavede více tlačítek pro vyvolání poplachu, zavede bezpečnostní detektory kovů (aspoň tam, kde to jde),  sníží počet vstupů, aby se dal lépe kontrolovat pohyb lidí, možná i ustaví policejní stanice přímo v nemocnici. Docela rozumným se zdá doporučení připravit plány evakuace pro rizikové situace.

I v ČR je o čem uvažovat

Ať se nám to líbí nebo ne, riziko „amerických šílených střelců“ je aktuální také v Evropě i v ČR. A hrozí nejen na veřejnosti, jako teď v uherskobrodské restauraci. O tom nakonec vědí svoje třeba pracovníci Ústřední vojenské nemocnice v Praze–Střešovicích. Tam loni nejdřív jeden ozbrojenec tvrdil, že chce spáchat sebevraždu a darovat orgány, nicméně ohrožoval pistolí pracovníky i pacienty v prostorách urgentního příjmu. Nakonec jej zneškodnila policejní zásahová jednotka. Později se jiný člověk v téže nemocnici zastřelil příhodně na schodech před pavilonem patologie.

Je zřejmé, že i v ČR je o čem uvažovat. Radši dřív než později.

Zdroj: JAMA, doi: 10.1001/jama.2015.1733

Čtěte také:

Zdravotníci z Ústřední vojenské nemocnice oceněni za statečnost

Nemocnice Na Bulovce zvyšuje ochranu kvůli drogově závislým

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.