Třetina nizozemských lékařů souhlasí s eutanázií při psychických chorobách

Většina by zvažovala eutanázii při onkologickém onemocnění, nejčastěji praktičtí lékaři. Více než polovina lékařů ji také už uskutečnila.

Nizozemsko se stalo v roce 2002 první zemí na světě, která umožňuje aktivní eutanázii, při níž lékař pacientovi přímo pomáhá podáním smrtícího prostředku.

Musí při tom být splněny zákonem dané podmínky, např. pacient dlouhodobě nesnesitelně trpí bez naděje na zlepšení, není k dispozici jiná terapie, pacient eutanázii jednoznačně a informovaně požaduje.

Podle očekávání se také ukazuje, že někteří lékaři odmítají vyhovět žádosti pacienta o eutanázii, přestože legální podmínky pro její uskutečnění jsou splněny.

60 % dotázaných někdy pomohlo pacientovi zemřít

Nyní výzkumníci ze tří nizozemských univerzit publikovali výsledky anonymního průzkumu, jehož se účastnilo 1 456 lékařů – všeobecných praktiků, gerontologů a klinických odborníků (kardiologů, chirurgů, internistů, neurologů, lékařů intenzivní péče…).

60 % z nich uvedlo, že už někdy pomáhalo pacientovi zemřít. Nejčastěji trpěl takovýto pacient nádorovým onemocněním.

Až 85 % pro eutanázii

V teoretické rovině pak 85 % odpovídajících lékařů uvedlo, že by byli schopni uvažovat o uskutečnění eutanázie v případě onkologických pacientů. 82 % respondentů by pak dokázalo uvažovat o eutanázii v případě jiných vážných somatických onemocnění.

Akceptování únavy ze života

V případě pacientů s vážnými psychiatrickými onemocněními by o eutanázii bylo ochotno uvažovat 34 % lékařů, v případě rané fáze demence 40 %, v případě pokročilé demence 29-33 % respondentů. V případě eutanázie požadované z důvodu „únavy ze života“, tedy nikoli z důvodu „hmatatelné“ choroby, by o uskutečnění eutanázie bylo ochotno uvažovat 27 % lékařů.

Nejčastěji souhlasili praktici

Autoři studie poznamenali, že nejčastěji s eutanázií souhlasili praktičtí lékaři.

Psychiatři nebyli do výzkumu zahrnuti, takže jejich pohled na eutanázii v případě psychiatrického onemocnění nebyl zjištěn.

Co si myslíte vy – mělo by se v ČR uvažovat o legalizaci eutanázie? Odpovědět můžete v ANKETĚ v pravé části této webové stránky.

Zdroj: Journal of Medical Ethics, doi: 10.1136/medethics-2014-102150

Čtěte také: Počínají si etikové etičtěji než jiní? Ale kdepak, ukázal pokus

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.