Nový postup zkrátí dobu zhotovování můstků na zubní implantáty

Titanová konstrukce zubní náhrady

Používá jej Implan-
tologické centrum Stomatologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobec-
né fakultní nemoc-
nice v Praze.

 

 

Jak informuje 1. lékařská fakulta, její stomatologická klinika má jako první v ČR k dispozici přístroj pro lepší zhotovování můstků§ na zubní implantáty. „Díky němu mohou stomatologové část protetické práce namísto v laboratoři udělat přímo v ústech pacienta,“ uvedl přednosta kliniky doc. MUDr. René Foltán, Ph.D.

Implantáty jsou na dlouhé lokte

Nejmodernější způsob náhrady vlastních zubů jsou zubní implantáty. Jde většinou o titanové šrouby, které se zavádějí do čelistní kosti a nahrazují tak kořen vlastního zubu. Poté, co se implantát do kosti vhojí, což normálně trvá dva až tři měsíce, se na něj zhotovuje pilíř – nástavba a následně fixní nebo snímatelná protetická práce.

Díky bioaktivní úpravě povrchů implantátů se dnes mohou některé z nich již okamžitě zatížit – tzn. ihned po zavedení implantátu do kosti na něj lze zhotovit provizorní, ale i definitivní můstek. Klasický postup pro vytvoření takové zubní náhrady znamená nejprve vytvoření otisků situace v ústech, laboratorní výrobu modelů a zhotovení náhrady na modelu. Teprve poté se náhrada v ordinaci vyzkouší pacientovi a upevní. Při tomto procesu mohou někdy vzniknout určité nepřesnosti a chyby, vedoucí v důsledku až k funkčnímu či estetickému selhání náhrady. Navíc i výroba provizorních náhrad si žádá určitý čas – obvykle 1 až 2 dny.

Výhoda nové technologie

Výhodou nové technologie WeldOne  je, že zubní lékař nemusí zhotovovat otisky, ale titanovou konstrukci jako základ zubní náhrady vytvoří přímo v ústech pacienta. Na implantáty zavedené do kosti našroubuje speciální pilíře, které propojí titanovým drátem a přesně v daných místech svaří pomocí nového přístroje.

Celou tuto nově vzniklou konstrukci sejme a odešle do laboratoře. „Během hodiny je laborant schopný na ni vytvořit umělé zuby z kompozitní pryskyřice. Poté se tato konstrukce pacientovi upevní v ústech,“ vysvětluje vedoucí lékař Implantologického centra MUDr. Jaroslav Valach, Ph.D.

V současné době je jediný v ČR, kdo má potřebné odborné školení a může s tímto přístrojem zacházet. Nová technologie podle něj velmi zpřesňuje a zrychluje výrobu zubní náhrady. Největší využití bude mít podle něj při zhotovování rozsáhlých prací v bezzubých čelistech či při výrobě větších můstků, ať už provizorních či definitivních.

(Legenda k obrázku výše: A. titanové pilíře, B. titanový spojovací drát, C. místo sváru.)

Zdravotní pojišťovny nehradí

Přednosta kliniky doc. Foltán upozorňuje, že zubní implantáty jsou sice nejlepší způsob, jak nahradit chybějící zuby, ale tuto léčbu zdravotní pojišťovny nehradí. Cena jednoho implantátu i s korunkou se pohybuje na různých klinikách od 16 do 30 tisíc korun. Na Stomatologické klinice 1. LF UK a VFN je stanovena na 19 890 korun. Cena za vytvoření zubů v bezzubé čelisti zde stojí zhruba 100 až 150 tisíc.

Čtěte také: Jak nejlíp vyčistit zuby? Odborníci se neshodnou

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.