V prostějovské nemocnici určují nemoc z dechu

Analyzátor rozpozná např. infekci Helicobacter pylori v žaludku, odhadne pohyblivost žaludku, posoudí jaterní funkce.

Prostějovská laboratoř Oddělení laboratorní medicíny společnosti Středomoravská nemocniční, začalo využívat jako první pracoviště v ČR moderní analyzátor IRIS 3. Přístroj hodnotí orgánové funkce pomocí testů vydechovaného vzduchu. Využívá se k funkční diagnostice v gastroenterologii, hepatologii, onkologii či nutriční problematice.

V Prostějově přístroj využívají zejména k odhalení infekce Helicobacter pylori v žaludku, k odhadu pohyblivosti žaludku, k posouzení jaterních funkcí apod.

Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční vzniklo sloučením laboratorních pracovišť nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku a je součástí Skupiny Agel.

Další podrobnosti:

„Principem těchto testů je podání substrátu, obohaceného o izotopy, vyšetřovanému pacientovi a následná důkladná analýza. Vyšetření lze bez rizika použít i u dětí a těhotných žen,“ popisuje přednosta Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D., MBA.

Pomocí poměru izotopů ve vydechovaném vzduchu lze zjistit a kvantifikovat funkci orgánů, odhalit různé odchylky či dokonce bakteriální kolonizaci i přerůstání baktérií v orgánech.

„Na našem pracovišti přístroj využíváme nejčastěji k potvrzení infekce Helicobacter pylori v žaludku, k odhadu pohyblivosti žaludku, jaterních funkcí, ale také k posouzení zevní sekrece slinivky a konečně také k odhadu energetického výdeje,“ uvedl profesor Stejskal.

Právě odhad energetického výdeje mohou lékaři využít jak u naléhavých stavů v akutní medicíně, tak u predikce výkonnosti a při hodnocení efektivity tréninku u sportovců.

Čtěte také: Mobilní telefon změří krevní tlak. Bezdotykově

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.