Zájem teenagerů o elektronické cigarety prudce stoupá

Data z USA ukazují, že elektronické cigarety zvyšují prevalenci nikotinismu mezi mládeží.

Nová data získaná průzkumem mezi 1 900 studenty amerických středních škol vypovídají o tom, že 29 % z nich někdy zkoušelo elektronickou cigaretu.

To svědčí o velkém nárůstu zájmu o ni, protože údaje z roku 2011 hovořily pouze o 4,7 % středoškoláků užívajících elektronické cigarety, zatímco v roce 2012 už to bylo 10 %.

Inhalují i ti, kdo by se kouři jinak vyhnuli

Celkové výsledky ukazují, že 17 % dotazovaných studentů užívalo pouze elektronické cigarety, 12 % kouřilo opravdové i elektronické cigarety,  a 3 % jen opravdové cigarety.

To ovšem naznačuje, že elektronické cigarety získávají pro užívání nikotinu docela velkou část mladých lidí, kteří by se jinak nikotinismu zcela vyhnuli.

Zdravé prostě nejsou

Tzv. elektronické cigarety obsahují propylenglykol nebo glycerol, aromatické přísady a nikotin. Tato tekutá náplň se v trubičce odpařuje a kuřák ji vdechuje. Kouř neobtěžuje okolí a neobsahuje zplodiny ze spalování cigaretového papíru.

Nicméně poznatky o nich naznačují, že „zdravé“ prostě nejsou (viz Elektronické cigarety mají stejný vliv na geny jako ty opravdové) a ještě k tomu získávají pro neblahý návyk novou generaci.

Zdroj: Pediatrics, doi: 10.1542/peds.2014-0760

Čtěte také: Pochybnosti kolem elektronických cigaret

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.