Česká náplast z nanovláken nachází uplatnění zatím v kosmetice

Zatím pomáhá proti akné. Vynálezci doufají, že časem se nanovlákna využijí i přímo ve zdravotnictví.

Od nanotechnologií čili technologií pracující s objekty nepatrných velikostí, se hodně očekává. Na vývoji se podílejí i čeští vědci.

Nanopavouk nejdřív předl pro průmysl…

Už před více než deseti lety vyvinuli výzkumníci z Technické univerzity v Liberci vedení profesorem Oldřichem Jirsákem stroj, který dokáže vytvářet textilie z nanovláken (v tomto případě z vláken o průměru nad 100 nanometrů neboli miliontin milimetru). Říká se mu Nanospider („nanopavouk“) a vyrábí jej česká firma.

Nanotextilie z těchto strojů se využívají například k filtraci vzduchu v průmyslu. Ale pořád se od nich čeká i využití v medicíně, zejména v obvazových materiálech – malými póry totiž může k ráně pronikat vzduch, ale neprotáhnou se bakterie ani některé viry.

… teď přede pro teenagery

Nyní se do prodeje, nejdříve v lékárnách, dostává „nanováknová“ sada zvaná Acne Invisible od české společnosti Nafigate. Je určena pro hojení akné.

Sada obsahuje membrány z nanovláken v podobě malých koleček bodové péče. Společně s gelem obsahujícím kyselinu hyaluronovou se přiloží na postižené místo, díky hydrofilní úpravě nanotextilie odvádí hnis, ale nedovolí průnik nečistot a bakterií k pupínkům akné.

Zdravotnictví příště

Firma Nafigate spolupracuje s čínským partnerem a očekává, že se jí podaří dostat do výroby i nanovláknové obvazové materiály. Jak připouští její šéf Ing. Ladislav Mareš, získání povolení k výrobě zdravotnického prostředku bude obtížnější než příprava produktu kosmetického.

Čtěte také: V Brně zkoumají, jak mohou nanočástice selenu nahradit antibiotika

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.